Що треба знати про жири

Що треба знати про жири

Оливковое масло / Фото: Getty Images

Дієтологиня Світлана Фус розповіла, чому потрібно уважніше ставиться до споживання жирів.

Про те, що жири обов'язково повинні бути в нашому харчуванні, я сподіваюся, знає багато хто з нас. Вони виконують багато функцій в нашому організмі. Ось деякі з них.

Жири - це клітинні мембрани

Оболонка кожної клітини в нашому організмі складається з ліпідів. Вона захищає всі структури життєзабезпечення, які перебувають всередині клітини від впливу шкідливих речовин. Якщо мембрани клітин функціонують погано, в наші клітини з труднощами надходять мінерали і вітаміни, навіть якщо ми їх вживаємо додатково у вигляді препаратів, погано виводяться продукти життєдіяльності.

Тому любителі дієт з обмеженням жиру, які приймають "жироспалювальні" препарати повинні знати, що таким чином вони не дають своїм клітинам нормально функціонувати, тримають їх на вітамінно-мінеральному голоді. А якщо і досягнуть бажаного результату, то зі шкодою для здоров'я.

Жири підтримують ще й здоров'я шкіри, очей та інших тканин, бо входять до складу мембран.

Жири допомагають нам дихати

Наші легкі, схожі на гіллясте дерево. Великі бронхи до периферії діляться на дрібніші і закінчуються бронхіолами, з пухирцями на їхньому закінченні. Ці пухирці називаються альвеолами. У них міститься повітря. Для організму важливо, щоб альвеоли все наше життя перебували в розправленому стані, інакше ми не зможемо дихати, не буде проходити газообмін в організмі – надходження кисню і виділення вуглекислого газу.

Підтримує альвеоли в розправленому "робочому" стані сурфактант, речовина, що на 90% складається з жиру і на 10% з білка. Дихаємо ми з моменту нашого народження саме завдяки сурфактанту. Тому жир, який ми вживаємо з їжею, йде в перш за все на синтез сурфактанту, щоб забезпечити нам дихання, а, отже, і саме життя.

Холестерин = статеві гормони

В організмі чоловіків і жінок статеві гормони синтезуються з холестерину. Якщо жирів в харчуванні не вистачає, порушується синтез тестостерону у чоловіків і естрогенів у жінок. Важливо, щоб жири були якісні і знати, скільки їх необхідно кожній конкретній людині, з урахуванням її фізичних параметрів, роду діяльності, фізичного навантаження.

В здоровому раціоні адекватна кількість жирів має становити 30% від денної калорійності.

Рівень загального жиру, який можна споживати на день людині, яка дотримується харчування в 2000 калорій - складе 70 г. Звичайно, це число може варіюватися від людини до людини. Наприклад, експерти з FDA (Управління з продовольства і медикаментів США) кажуть, що людині, яка споживає тільки 1500 калорій на день, може знадобитися максимум 50-55 г загального жиру на день. В іншому випадку велика чи менша цифри жирів в харчуванні приведуть до порушення обміну речовин, спровокують збільшення жирових запасів в організмі і приведуть до проблем зі здоров'ям.

Вуглеводи, якщо ми їх споживаємо більше ніж може витратити наш організм, перетворюються в жири. Особливо легко погладшати від надлишку саме простих вуглеводів в харчуванні, а не жирів.

Вони не роблять людей "жирними" у разі правильного балансу жирів, білків і вуглеводів в харчуванні.

Жири - джерело жиророзчинних вітамінів А, Д, Е, К. Імунна, репродуктивна, антиоксидантна, гормональна та інші функції в організмі залежать від цих вітамінів. Відсутність якісних жирів в харчуванні може привести до їхнього дефіциту.

Це далеко не все, що корисно знати про жири. Але і цього, на мій погляд, достатньо, щоб уважніше ставиться до їхнього споживання. Однак це не аргумент на користь того, щоб їсти їх занадто багато. Ми повинні зосередитися на якості споживаних жирів. А який у такому випадку буде раціон - вже окрема розмова.

Більше порад про здорове харчування читайте на сторінці Світлани Фус facebook.com/svetlanafus

Читайте також: Чотири правила осіннього харчування

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація