Як готувати страви за допомогою гриля, щоб вони були здоровішими

Як готувати страви за допомогою гриля, щоб вони були здоровішими

Credits

Пікнік на свіжому повітрі - чудовий варіант відпочинку і активного проведення часу. Він часто супроводжується приготуванням їжі на грилі. Однак не завжди це корисна і безпечна для здоров'я їжа.

Як звести до мінімуму негативи, вибрати найкращий спосіб приготування, щоб насолоджуватися смачним і здоровим грилем? Передусім, потрібно знати, що м'ясо, риба та овочі, які коптяться на вугіллі, мають не тільки приємний аромат і смак, але також вони можуть доставляти в наш організм шкідливі токсини канцерогенної дії. У процесі приготування їжі на вугіллі утворюються шкідливі сполуки, так звані поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ). Йдеться про шкідливі компоненти диму, які утворюються під час згоряння, як звичайного дерева, так і шматкового деревного вугілля і особливо брикетного вугілля – суміші пресованої маси тирси, крихт кам'яного вугілля, лушпиння насіння та ін. відходів. І чим вища температура утворення диму, тим більша концентрація ПАВ в харчовому продукті.

Важливо і те, що продукти, які ми готовимо на грилі не можна обпалювати. Під час приготування на відкритому вогні на їхній  поверхні утворюється підгоріла шкідлива скоринка, що містить канцерогенні речовини. Найшкідливіші хімічні сполуки - гетероциклічні аміни, що утворюються в пересмаженому, підгорілому м'ясі, особливо в його верхньому, обвугленому шарі, який стикався з металевими ґратами і вогнем. Ці частини смаженого м’яса чи іншої страви не слід вживати в їжу – можна поставити під загрозу здоров'я і зіпсувати апетит.

Крім того, в процесі приготування м'яса на грилі жир, який виділяється під час нагрівання, потрапляючи на розпечене вугілля, призводить до утворення шкідливих летких сполук - полімерів жирних кислот.

Як ліпше готувати страви за допомогою гриля, щоб вони були здоровішими?

Передусім, як я вже говорила вище, необхідно за можливості знизити шкідливі дії диму і вогню. Найкраще готувати страви на сталевих лотках або тацях. Це, безумовно, здоровіше, ніж тримати продукти на вогні. Так ви захиститеся від канцерогенів, що утворюються під час приготування на грилі.

Також слід зменшити час приготування їжі на грилі. Використовуйте менші шматки м'яса, маринуйте продукти заздалегідь, це скорочує час теплової обробки. Краще уникати готових покупних маринадів. Вони часто повні хімічних підсилювачів смаку, ароматизаторів, містять багато солі та інших нездорових інгредієнтів.

Приготуйте власну суміш з улюблених спецій і додайте їх в маринад. Ідеально для цієї мети підходить свіжий часник, цибуля, перець, сушені трави, зокрема, майоран, чебрець, розмарин, імбир (вони полегшують травлення), а також кмин і часник. Цікавий аромат страв на грилі доповнить щіпка кориці або порошкоподібної гвоздики. Також варто пам'ятати про свіжий зелений кріп та лимонний сік, які додаватимуть аромат рибі.

Традиційне приготування на грилі жирної ковбаси і жирного м'яса - не найкращий варіант безпечного і корисного гриля. Від них ліпше відмовитися. Не рекомендую використовувати готові соуси для м'ясних страв, наприклад, магазинний кетчуп, соуси на основі майонезу. Їх можна замінити домашнім томатним, часниковим або трав'яним соусом на основі натурального йогурту і свіжих або сушених трав. Вони корисніші і краще підкреслять смак ваших страв.

Вибирайте пісне м'ясо птиці - курку або індичку. З них можна, наприклад, приготувати курячо-овочеві шашлики. Можна запекти рибу з овочами в спеціальній формі.

Корисний гриль можливий, проте використовувати його краще не дуже часто, обмежтеся двома – трьома порціями на місяць. Винятком є приготування їжі на пательні–гриль, такі страви можуть бути в раціоні частіше.

Дбайте про те, щоб їжа була і повноцінною, і смачною, і корисною.

Всім хороших пікніків!

Більше порад про здорове харчування читайте на сторінці Світлани Фус facebook.com/svetlanafus

Читайте також: Чому потрібно їсти овочі зеленого кольору