Як пережити спеку: поради терапевтки

Дата публікації
Як пережити спеку: поради терапевтки

Credits

Спека, перепади температур, холодна вода — стрес для організму. Він послаблює імунітет, змушує організм витрачати усі енергоресурси на підтримання оптимальної температури тіла.

Лікарка-терапевтка, алергологиня в клініці R + medicalNetwork Тетяна Ганжа поділилася порадами, які допоможуть уникнути перегріву, переохолодження, теплового удару і пережити спеку.

Пийте воду

Протягом дня випивайте 2,5-3 літри чистої негазованої води кімнатної температури або злегка теплої. Пийте воду невеликими порціями кожну годину, щоб не перевантажувати нирки і судинну систему. Ідеально — за 30 хвилин до їди або через годину після. Якщо після приймання їжі вас мучить спрага, зробіть кілька ковтків теплої, як чай, води. Тепла рідина не сповільнить процес перетравлення їжі. Ранок можете починати зі склянки тепло-гарячої води.

Звичайна вода:

  • підтримує водно-сольовий баланс організму і температуру тіла в нормі — профілактика зневоднення і теплового удару;
  • забезпечує живлення клітин;
  • розріджує кров, лімфу, травну рідину;
  • "змащує" суглоби;
  • бере участь в обміні речовин;
  • очищає організм від шлаків, токсинів, відходів метаболізму;
  • поліпшує роботу мозку.

У питну воду можна додавати лимон, імбир, сезонні ягоди та фрукти, листя м'яти або меліси.

Щоб випивати потрібну кількість води, ставте стакан з рідиною на видному місці, наприклад, на робочому столі. Купуйте красиву пляшку для води, і не виходьте без неї з дому. Відмовтеся від зайвої порції кави, кока-коли, пакетованих соків, алкоголю. Алкоголь підвищує навантаження на серцево-судинну систему і також, як і кава, виводить з організму воду.

Приймайте душ кімнатної температури

Холодна вода підвищує вироблення поту — таким чином організм зігріває охолоджений організм. Тому віддайте перевагу теплій воді. Вранці та ввечері можете практикувати контрастний душ, щоб поліпшити теплообмін і самопочуття.

Купайтеся в чистих річках і ставках. Якщо річка брудна, ліпше відмовтеся від плавання, щоб не підхопити кишкову інфекцію і не занести інфекцію в подряпину чи відкриту рану.

Правильно користуйтеся кондиціонером або вентилятором

Щоб не застудитися:

  • не сидіть під потоком холодного повітря;
  • вимикайте кондиціонер на ніч;
  • підвищуйте і знижуйте температуру повітря поступово;
  • провітрюйте кімнату, в якій стоїть кондиціонер;
  • вибирайте оптимальний температурний режим — 20-25 градусів.

Під час використання вентилятора, не спрямовуйте потік повітря просто на себе або в одну точку. Вибирайте "обертальний" режим. Не вмикайте вентилятор одразу після повернення додому або після виходу з душу — спочатку охолоньте.

Додаткове зволоження

Використовуйте термальну воду і портативний зволожувач для обличчя. Термальна вода освіжить і тонізує шкіру обличчя протягом дня. Зволожувач врятує від спеки в транспорті або під час пішого пересування містом. Але водночас не забувайте пити звичайну воду, щоб підтримувати водно-сольовий баланс у нормі.

Захищайтеся від сонця

За можливості, не перебуваєте на вулиці від 10 години ранку до 16 години вечора, коли індекс ультрафіолетового випромінювання високий. Носіть головні убори з широкими крисами, одяг вільного крою з натуральних тканин, які закривають руки, плечі, груди, ноги. Перебуваєте в розсіяній тіні.

Користуйтеся сонцезахисним кремом з SPF 30/50. Наносьте санскрін щільним шаром на очищену шкіру обличчя і тіла за 30 хвилин перед виходом з дому. Це час знадобитися для того, щоб він вбрався. Наносите 2 мг крему на квадратний сантиметр шкіри. Якщо ви користуєтеся зволожувальним кремом, що правильно, спочатку наносьте його, а потім — санскрін.

Їжте легку їжу

Під час спеки віддавайте перевагу легким, несолоним супам, овочевим рагу, нежирному відвареному м'ясу (курка, індичка), свіжоприготовленим овочевим і фруктовим салатам.

Намагайтеся не з'єднувати гострий шашлик, картоплю, квас, морозиво і абрикоси разом. Не їжте перед сном ягоди і фрукти, щоб уникнути бродіння. Ними найкраще ласувати в першій половині дня, наприклад, на сніданок.

Не переїдайте. Не снідайте і не вечеряйте щільною жирною їжею, щоб не перевантажувати травну систему. Слідкуйте за якістю вживаних продуктів — перевіряйте терміни придатності, готуйте їжу на один-два дні, ретельно мийте овочі, фрукти і ягоди під проточною теплою водою. Слідкуйте за чистотою рук і кухонних рушників.

І гарного вам літа!

Читайте також: Під впливом сонця: як засмагати безпечно для здоров'я

Наступна публікація