Які продукти любить серце

Літо й осінь – найкращий час, щоб заповнити нестачу вітамінів і мікроелементів в організмі. А якщо поставитися до вибору продуктів грамотно, то можна не тільки поліпшити свій настрій і самопочуття, а й зміцнити серце. Які продукти слід включити до свого раціону, розповів київський фітотерапевт Анатолій Волошин.

 Що потрібно обмежити

"Передусім, необхідно обмежити вживання жирної їжі. Жирна їжа згубно позначається на кровоносних судинах – вони втрачають свою еластичність і на стінках утворюються холестеринові бляшки. Дуже шкідливий для серця модифікований рослинний жир. Він становить одну з головних причин виникнення серцево-судинної недостатності. Також людям, які піклуються про своє здоров'я, потрібно виключити з раціону цукерки, тістечка, печиво і випічку, які містять небезпечні для серця трансжири", – говорить Анатолій Волошин.

Корисні продукти

Для гарної роботи серця необхідний комплексний набір мікроелементів, особливо калію. Їх багато у фруктах – бананах, свіжих абрикосах, куразі, родзинках, фініках, інжирі.

Для серця корисні практично всі свіжі фрукти. Тому влітку потрібно їсти якомога більше яблук, груш, слив та всіляких ягід. До речі, всі ягоди темного кольору (чорниця, ожина, смородина) не тільки поповнюють в організмі вітамінний запас і живлять серцевий м'яз, а і збільшують рівень гемоглобіну в крові. Корисний для серця і гранатовий сік. Але тільки свіжовитиснений.

За корисністю гранатовому соку не поступаються звичайна вівсянка і горіхи. У горіхах містяться необхідні людському організму жири, а вівсяна каша багата незамінною для серця клітковиною. Унікальною здатністю розчиняти холестеринові бляшки має оливкова олія.

Регулярне вживання оливкової олії – гарна профілактика інсультів та інфарктів. Оливкова олія сприяє зміцненню кровоносних судин і робить їх більш еластичними. А ось молоко і важка їжа гальмують травний процес, що призводить до запорів і викиду токсинів в кров.

Не варто забувати і про рибу. Наприклад, надбагатий поліненасиченими жирними кислотами Омега-3 лосось може ефективно знизити артеріальний тиск. А якщо його вживати постійно двічі на тиждень, це на третину зменшує ризик виникнення серцевого нападу. Корисні для серця і інші види жирної риби: макрель, тунець, оселедець, сардина.

Включіть їх у меню

Імбир – стимулює кровообіг навіть в капілярах, знімає спазми за гіпертонії і головного болю.

Часник – стає корисним для серця, якщо його роздавити. Секрет у тому, що травматичний вплив на клітини часнику запускає утворення в них алліцину. Ця речовина чинить на кровоносні судини потужну стимулювальну дію і розріджує кров.

Щавель – щавлева кислота стимулює судинний тонус і розріджує кров.

Помідори – томатний сік знижує артеріальний і внутрішньочерепний тиск, тому його рекомендується пити за гіпертонії та глаукоми (судинного захворювання очей).

Молода картопля – в ній багато калію, тому вона чинить стимулювальну дію на серце і покращує провідність серцевого м'яза.

Авокадо – допоможе знизити рівень холестерину в крові, джерело бета-каротину і лікопіну, яке позитивно впливає на роботу серця.

Шпинат містить лютеїн, фолієву кислоту, калій. Знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань приблизно на 25%.

Соя– знижує рівень холестерину, природне джерело білків.

Чорний шоколад – покращує загальний стан здоров'я серця, знижує "поганий" холестерин і кров'яний тиск, а також збільшує приплив крові до мозку. Що більше в шоколаді міститься какао, то він корисніший.

Яблука знижують ризик виникнення ішемічної хвороби серця та інших серцево-судинних захворювань. Яблука багаті розчинною клітковиною – пектином, який допомагає знизити рівень холестерину, крім того, вони джерело вітаміну С та інших антиоксидантів.

Гарбуз – допомагає знизити кров'яний тиск, є джерелом клітковини, бета-каротину, вітаміну С і калію.

Інна Бірюкова

Залиште свій коментар