4 цікаві книжки для першої подорожі після карантину

4 цікаві книжки для першої подорожі після карантину

Фото: ТСН.ua

Книжкова блогерка Зоя Нікітюк склал добірку із ідеальних книжок, які варто прочитати після завершення карантину, або взяти з собою у подорож.

Все минає – мине й цей період. І ми нарешті зможемо повернутись до звичного нам життя. Відвідати бабусю у селі, зустрітись з подругою в улюбленій кав’ярні, посидіти у парку й нарешті придбати квиток на потяг чи літак – маршрут неважливий. А поки що читаємо книжки, які надихають подорожувати, та які можна взяти із собою у майбутні мандри.

1. "Саме час знову запалити зірки", Віржіні Ґрімальді, "Видавництво Старого Лева", 2020 року

Фото: ТСН.ua

Для кого? Для тих, хто давно мріє відвідати скандинавські країни. Ця книжка змусить нарешті втілити мрію й скласти маршрут за порадами героїні твору.

Все йде шкереберть – це назва життєвого етапу головної героїні твору. Анні 37 років, вона розлучена, виховує двох доньок, з якими давно не спілкувалась як годиться, по вуха в роботі та думках про те, як вилізти з боргів. Нібито тільки почала кінці з кінцями зводити, як дізналась про своє звільнення – шеф не зважав на багаторічну співпрацю й влаштував на місце Анни свою коханку. Оскільки біда ніколи не приходить одна, водночас до оселі жінки навідується представник банку – кредит терміново потрібно повертати. Анні вдається "вибити" з шефа компенсацію, що належала їй за законом, і… Ні, не погасити борги, а взяти у батька в оренду дім на колесах й гайнути до Скандинавії. Необачно і нерозумно, але згодом виявиться, що саме це дивне рішення – наймудріше в її житті.

"Упродовж усього життя ми оцінюємо те, що з нами стається, тішимося або нарікаємо на долю. Однак до останнього моменту не знаємо, чи справді то була причина радіти, а не плакатися. Ніщо не стоїть на місці, усе змінюється. Не сумуй, адже те, що з тобою сталося, можливо, велике щастя".

У творі багато описів Данії, Норвегії, Фінляндії – аж таких, що нарешті хочеться побачите все це на власні очі. Насолодитись синіми водами Гейрангер-фьорд, відвідати парк Тіволі, повернутись у дитинство, завітавши до резиденції Санта-Клауса й переконатись, що мрії завжди здійснюються.

2. "Дрібних мрій не буває. Про сміливість, уяву та становлення сучасного Ізраїлю", Шимон Перес, видавництво BookСhef, 2020 року

Фото: ТСН.ua

Для кого? Перш за все для тих, кому цікава історія створення Ізраїлю та секрет його процвітання.

Ізраїль називають країною стартапів, в якій найкраща медицина у світі. А Шимона Переса – одним із батьків створення країни, який заклав основи атомної та авіаційної промисловості, підтримував проєкти у галузі нанотехнологій, розвитку ІТ та освоєння космосу.

Його політична кар’єра розпочалась наприкінці 50-х, а завершилась 2014 року. За цей час він безперервно обирався до Кнесету, двічі обіймав посаду прем'єр-міністра, був міністром у 12 урядах та став президентом у 2007, коли йому виповнилось 83 роки!

Сімейний бізнес у польському селищі Вишнево (нині територія Білорусі) "знищили антисемітські податки, які стягували з єврейських підприємств". Тож, 11-річним хлопчиком Шимон Перес опинився у Палестині. Тут він зростав, працював у кібуці, став лідером ізраїльської молоді, одружився й долучився до розбудови Ізраїлю. А ще він ніколи не переставав мріяти – у цьому вбачав секрет довголіття та тверезого розуму. "Люди запитують мене, як залишатися активним. Це дуже просто. Рахуйте подумки ваші досягнення і мрії. Якщо ваших мрій більше, ніж досягнень, – значить, ви все ще молоді. Якщо навпаки – ви старі".

3. "5 секретів щасливого життя", Маргарита Січкар, "Агенція ІРІО", 2020 року

Фото: ТСН.ua

Для кого? Для тих, хто під час самоізоляції зрозумів, що дещо варто змінити у житті – особистому чи професійному. Можливо, перший крок – подорож?

Двоє дітей, гарний будинок, відомий чоловік, ресторанний бізнес, публічне життя. Здавалося б, всі складові щасливого життя є. "Але чому ж тоді відчуття щастя немає?", – запитувала себе Маргарита Січкар і, як людина, яка дуже любить вчитись, вирішила знайти відповідь. Насамперед пішла до книжкового магазину, де накупила цілу купу книжок, в яких йшлося про щастя. Так розпочався її шлях пошуку секретів щасливого життя. Згодом була Школа щасливого життя, "Щастя Продакшн", коворкінг "Счастье HUB" тощо.

У цій яскравій та гарно оформленій книзі за допомогою практичних завдань і професійних порад автор допомагає дізнатись, що ти любиш найбільше і що у тебе виходить найкраще. Розробити проєкти, які допоможуть відчувати себе ще більш щасливими. Навчитись віддавати, впливати, цінувати й розвивати щедрість. "Ви зрозумієте, чого насправді бажаєте та усвідомите, чому раніше на щастя не вистачало часу, можливостей, і, навіть, сил", – переконує Маргарита Січкар.

4. "Історії Люсі Робін. Не лише колючки", Людмила Дробина, "Брайт Букс", 2019 року

Фото: ТСН.ua

Для кого? Для батьків, які читають разом із дітьми. А також для маленьких розумників, які вивчають англійську.

Напевно десь є такі відповідальні люди, які під час карантину добряче підтягнули англійську чи будь-яку іншу іноземну мову. Якщо ж ви не у цьому товаристві, прочитайте хоча б дитячу книжку англійською – заспокойте совість.

Людмила Дробина займається благодійними проєктами для дітей та проводить навчальні семінари для батьків. Тому у всій серії Люсі Робін багато про любов, добро і щедрість. А героєм її історій зокрема стає син Марк. "Ця серія книжечок допоможе виховати добрих, емоційно здорових дітей, соціально значущих і підготовлених до реалій життя", – розповідає авторка. Книжка написана двома мовами, гарно ілюстрована, тому її приємно брати із собою у майбутні подорожі – читати, очікуючи на свій рейс, або гріючись на березі моря у компанії найдорожчих.

Читайте також: Що подивитися в травні: найочікуваніші серіальні прем'єри

Повʼязані теми:

Наступна публікація