5 книжок, які допоможуть створити атмосферу радості: вдома, в офісі, будь-де

5 книжок, які допоможуть створити атмосферу радості: вдома, в офісі, будь-де

Це цікаві книжки, які пропонують різні підходи до наповнення життя відчуттям непідробної глибинної радості.

З приходом осені сірість усе більше тисне на людську свідомість і знаходити сили для ранкових підйомів та й щоденних справ усе тяжче. Та сучасні дослідження у галузі психології свідчать про те, що можна знайти інші джерела радості та мотивації, які щоденно робитимуть ваше життя повним позитивних емоцій.

"Радість. Магія простих речей" Інґрід Фетель Лі

Дизайнерка та дослідниця щастя - Інґрід Фетель Лі - впевнена, що для створення максимально комфортної і насиченої емоціями атмосфери, потрібно активніше залучати візуально-сенсорну систему. Тобто потрібно оточувати себе приємними на дотик речами з різноманітними текстурами: дерев’яні поверхні, ворсисті килими чи ковдри. А щоб впливати на мозок візуальними важелями, доречно розставити кольорові сплески чи деталі: яскраві канцтовари, теплого чи незвичайного кольору стіна, пістряві деталі у гардеробі.

Інґрід досліджувала людське уміння радіти з різних точок зору: культурологічного, загальнопсихологічного й ретроспективного. З рештою дійшла висновку, що сучасне захоплення мінімалізмом та монохромним сірим оформленням осель, міст та одягу - це палка з двох кінців. Адже за стилем і простотою йде збідніння емоційного спектрту. Простіше кажучи - сірий не здатний радувати. Та навіть у мінімалізмі кольори доречні, адже важлива не кількість, а якість. Один жовтий чи помаранчевий светр може змінити настрій на весь день, а одна яскрава стіна - може покращувати ваше самопочуття протягом усього року.

Авторка на прикладі власного життя, а також зазираючи у життя знайомих, дизайнерів та психологів розбирає різні побутові моменти і таким чином підводить крок за кроком до філософії радості.

"Маленька книга люке. Секрети найщасливіших людей світу" Мік Вікінг

Данці і норвежці під "люке" мають на увазі відчуття повної всеохопної радості задоволення поточним станом справ та життям у цілому. У світі цей термін став популярним після виходу книжки Міка Вікінга - засновника Інституту дослідження щастя в Копенгагені.

Перші асоціації з люке - це гарно засервірований стіл, свічки, теплі пледики та сім’я біля каміна. Та за цією ідеальною картинкою стоїть щось більше, адже насправді - це філософія не про речі, а про стосунки і увагу до деталей.

Книжка зачіпає такі фундаментальні питання, як стосунки з близькими, гроші, здоров’я, свобода та доброта. І все це Мік Вікінг обговорює у ненав’язливій легкій манері, підкріплюючи роздуми статистикою і світлинами щасливих людей. Автор вважає, що щоденне життя і побутові справи, це дещо більше, ніж рутина. Ось, наприклад, його роздуми про вагу вечері: "Спільне споживання їжі живить дещо більше, ніж просто наше фізичне тіло. Це живить нашу дружбу, посилює зв’язки, відчуття спільності - і ці чинники є життєво важливі для нашого щастя."

Мік Вікінг не зупинився на "люке" як щось притаманне лише скандинавським країнам, а досліджує його прояви по всьому світу. У виданні він звертається до історій людей з найрізноманітніших куточків світу, що підтверджують його світогляд - шлях до радісного життя лежить через побудову якісних стосунків з оточенням.

Можливо, у часи пандемії буде не зайве нагадати, що досить часто щастя нам дарують інші люди. Особливо важко про це не забувати з дотриманням соціальної дистанції, масками на обличчях та ізоляцією вдома.

"Мистецтво відпочинку. Як перевести подих у сучасному світі" Клаудія Гаммонд

Навіть для роботи наших ґаджетів потрібна енергія. А коли вони втрачають заряд - ми підключаємо їх до живлення. Та люди чомусь забувають, що їм так само необхідно поповнювати запаси енергії. Щоб бути не просто продуктивною, а ще й щасливою особистістю потрібно уміти не тільки працювати, а ще й якісно відпочивати.

Безглуздо вважати, що можна бути радісним і щасливим і постійно втомленим, тож уміння відпочивати згодиться кожному. Може здатися, що це маячня, і відпочивати - це вроджене вміння, якого не потрібно вчитися, та останні дослідження людської поведінки показали, що таким втомленим і виснаженим людство ще не було досі ніколи. Можливо, причина тому - це зростання стандартів, можливо, всесторонній інформаційний шум.

Клаудія Гаммонд, спираючись на дослідження проведене у 135 країнах світу, радить як саме віднайти власний ідеальний рецепт відпочинку. Пропонує кілька загальновідомих, але з точки зору психології, та свій власний рецепт найкращого відновлення.

"Ікіґай. Віднайдіть сенс свого життя" Джастін Барнз

Ще один погляд на пошуки радості, гармонії й з рештою щастя - це "ікіґай". Щоправда - ця філософія буде ближчою шанувальникам східної культури, адже це світоглядне поняття японців. 

Джастін Барнз написав книжку про японське уміння наповнювати життя сенсом і радістю через самоусвідомлення і самопізнання, тобто зазираючи у глибину власного "Я". Ця філософія дуже вабить своєю простотою і тим, що посуті, для щастя виявляється нічого окрім себе не потрібно. Але це якщо сильно спрощувати.

Автор ставить кілька фундаментальних запитань, які допоможуть прийти до ікіґай: "Що ви робите і навіщо?", "Що ви любите?", "Що потрібно світові?", "За що вам можуть заплатити?", "Що у вас добре виходить?". Автор наголошує на тому, що саме щоденне життя і щоденні пошуки сенсу - це запорука радісного, щасливого життя. Не якась недосяжна примарна ціль, а саме побутові маленькі кроки і дрібниці.

Автор наводить цитату телеведучого та невролога Кена Могі: "Ікіґай - це не велика мета... Це спектр маленьких речей. Насправді великі речі можуть траплятися раз на десятиріччя, тому життя було б нестерпним без маленьких щоденних радощів".

А якими саме можуть бути ці маленькі радощі треба з’ясовувати, занурюватися у свій світ і шукати те, що буде тішити саме вас. Особливість цього видання ще й у його подарунковому форматі та великій кількості фото і зображень. З ними шукати натхнення стає ще простіше і прикладніше.

"Життя в кольорі. Як зробити дім яскравішим: натхнення і практичні поради" Ребекка Етвуд

Видання дизайнерки Ребекки Етвуд - це практичний посібник із щоденного кольорознавства та естетики. Саме кольори, на думку авторки, здатні щоденно визначати наш настрій і спрямовувати енергію у річище задоволення життям, радості та продуктивності.

Окрім кольорів стін, меблів та декору, авторка звертає увагу на кольоротип вас як особистості, а також радить звертати увагу на кольорову гаму особистого гардеробу. 

Для початку вона пропонує визначити ваш кольоротип, і далі відштовхуючись від нього обирати гаму життя. Допоможе налаштувати бачення кольорів не тільки кілька практичних вправ, а ще й фотозвіти поетапного оформлення кількох дизайн-проєктів, які вдалося втілити Ребеці у своїй роботі дизайнерки.

Читайте також: 5 екранізованих книжок, які варті того, аби їх читати

Повʼязані теми:

Наступна публікація