Нові віруси і старі забобони — 5 книжок, які розвіюють міфи

Нові віруси і старі забобони — 5 книжок, які розвіюють міфи

Книжки цієї добірки — фахова розмова про нові віруси, яка запобігає старим забобонам, чуткам і переказам, невідповідним нашій реальності.

Сьогодні вчені всього світу шукають відповіді на запитання, як стримати і подолати коронавірус, але не менш важливою залишається проблема, як саме про нього розповісти: професійно, доступно, розважливо. Адже зміна звичного способу життя, нерозуміння того, що відбувається навколо, стає причиною дезорієнтації, викликає паніку, вражає психіку. Тож книжки цього огляду — фахова розмова про нові віруси, яка запобігає старим забобонам, чуткам і переказам у стилі "баба бабі сказала", невідповідним нашій реальності.

Френк Раян. Вірусосфера. Від застуди до COVID - навіщо людству віруси. - К.: Yakaboo Publishing, 2020

Ця книжка — захоплива і вкрай актуальна подорож до світу вірусів, з якої можна дізнатися про те, чим вони є насправді, що роблять у природі та яку роль відіграли в еволюції на Землі та в історії людства. Автор розкриває ці та інші питання, глибоко занурюючись у проблематику низки хвороб, що їх спричиняють віруси. Він починає зі звичайної застуди, знайомих усім кору, вітрянки, герпесу, свинки і краснухи та поринає разом із читачами в подробиці таких менш поширених хвороб, як сказ, костоломна лихоманка, Ебола та навіть вірус-індуковані ракові захворювання.

Завдяки цій книжці читач дізнається про особливості поведінки вірусів і про причини, через які віруси вражають людство. Автор пояснює, як віруси еволюціонували паралельно з нами і допомогли нам стати тими, ким ми є тепер.

"Втішним, хоча й дещо несподіваним є той факт, що чимало інфікованих COVID-19 мають відносно м’яку форму хвороби, і лише в однієї п’ятої розвивається тяжка чи навіть загрозли­ва для життя форма, — роз’яснюють нам. — Утім, це компенсується тим, що COVID-19 страшенно заразний, тож навіть ця невелика меншість, у якої розвивається складніша та загрозли­ва форма, може бути значно більшою, ніж ми спершу вважали.

Ґевін Френсіс. Метаморфози. Нотатки лікаря про медицину та зміни людського тіла. - Х.: Клуб Сімейного Дозвілля, 2020

Ця актуальна книжка — про загадки тіла людини з погляду сучасної науки та стародавніх міфів. Про вовкулаків і бодибілдінг, татуювання і анорексію, костоправство і джетлаг. І хоч тіло людини постійно змінюється, проте є трансформації, які занадто впадають в око. Плямиста шкіра, зріст Гулівера чи, навпаки, мініатюрність лепрекона, додаткові внутрішні органи — усе це на перший позір дивно, але має пояснення. Античність обґрунтовувала все це карою богів, повнею та низкою інших міфічних причин.

Натомість автор цієї книжки бачив чимало за свою лікарську практику: жінку, яка вагітніла попри всі засоби контрацепції; дівчину, хвору на анорексію, що ледь не з’їла її тіло; жінку з рогом на чолі; чоловіка, що татуював своє тіло, наче одержимий. Химерно? Утім, автор точно знає, як науково пояснити такі випадки. Кожен із нас здатен до таких метаморфоз.

"Бути живим означає вічно рухатися, — нагадують нам. — Наші межі мінливі, їх творить і змінює довкілля. Річкова вода, що колись була морськими бризками, за рік може потрапити до сусідового кровотоку. Вода вашого мозку випадала дощем на стародавні землі й здіймалася хвилями давно висохлих океанів. Із цього погляду наші тіла схожі на потоки чи вогнища — вони щомиті інакші". Таким чином, перед нами захопливі та приголомшливі історії з клінічної практики про звичайних людей та їхні незвичайні тіла.

Франческа Далл’Ара. Історія про коронавірус. - Х.: Ранок, 2020

Автори цієї книжки поставили собі за мету допомогти батькам та дітям зрозуміти, що таке коронавірус, які в нього бувають наслідки і яких обмежень слід дотримуватися. А що може бути краще для спілкування з дитиною, обміну емоціями, ніж спільне читання? Так і народилась історія, яку нам пропонують прочитати разом із нашими дітьми.

"— Що ти малюєш, люба? — починається вона. — Уже час іти до ліжка, — зауважила мама. — Я малюю коронавірус, — відповіла дівчинка спокійно. — Гм... коронавірус не такий великий! — посміхнулась мама. — Невже? Тоді ж чому всі так його бояться? Віолета була збита з пантелику. Вона була впевнена: те, що так лякає дорослих, те, через що закрили навіть школи, має бути щонайменше на 30 футів вище за її батька!".

Отже, це просте оповідання про непросту реальність написано для батьків, які переживають разом з дітьми складний період.

"Важливо говорити з дітьми, — нагадують нам, — пояснювати їм все спокійно, дохідливо, використовуючи прості, зрозумілі фрази. Краще казати правду і не гарантувати щасливе вирішення проблеми найближчим часом. Іноді ситуація виходить з-під контролю, і це змушує нас турбуватися. Але необхідно знайти потрібні слова, акцентуючи увагу на поясненні причин теперішніх змін життя, важливості прийняття цих змін і на навчанні базових правил поведінки задля збереження здоров’я".

Дженніфер Гарді. Воно заразне. Інфекційний світ патогенів та мікробів. - Х.: Vivat, 2020

Авторка цієї книжки — докторка наук, старша наукова співробітниця Центру боротьби з хворобами Британської Колумбії і доцентка Школи населення та громадського здоров’я, яка входить до складу Університету Британської Колумбії. Якщо придивитися, пише вона, що ми побачимо? Власну шкіру? Дверну ручку? Склянку води? Свіже повітря? Далебі, так, та заразом ми побачимо домівки — житло мільйонів крихітних, манюніх істоток. Мікробів. Чого вони хочуть? Подібно до нас, мікроби прагнуть жити мирно й займатися своїми справами. І то було б непогано, якби… їхні справи не ставали причиною наших недугів!

Власне, отакі хвороботворні мікроби називаються патогенами… І знайти їх можна геть усюди. Що робити? Не панікувати! Тож ця книжка стане наашим провідником у химерному мікроскопічному світі патогенів — ми дізнаємося, як вони живуть, зростають, змінюють людство і що ми робимо для того, аби зупинити їхнє поширення.

Елізабет Дженнер, Кейт Вілсон, Ніа Робертс; іл. Акселя Шеффлера. Коронавірус. Книга для дітей. - К.: АРТБУКС, 2020

Це видання підготували для маленьких читачів один із найкращих ілюстраторів світу разом із британським видавництвом Nosy Crow, а вже українське видавництво ARTBOOKS видало україномовний варіант книжки. У ньому все, що треба знати дитині про коронавірус: як запобігти зараженню, що таке самоізоляція, чому небезпека чатує на людей похилого віку, що буде, якщо підхопити корона вірус.

"Цей коронавірус новий, тому вчені ще не все про нього знають, — починають автори розмову, ілюстровану відповідними малюнками. - Однак, на їхню думку, є два основні способи, якими людина може заразитися. Коронавірус може жити в нашому горлі й роті. Коли заражена людина кашляє, чхає або просто видихає, вірус виривається назовні з дрібними крапельками води й слини. Часто торкаєшся носа або засовуєш пальці до рота? Коронавірус може перебратися з твого тіла на руки. Коли хворий з коронавірусом береться за дверну ручку, то може лишити його на ній, і вірус житиме ще кілька годин. Щойно хтось інший відчинить такі двері, віруси одразу потраплять цій людині на руки".

Саме у такий спосіб, докладно відповідаючи на всі питання і пояснюючи незрозумілі моменти, автори інформують маленьких читачів про хворобу, яку всім нам треба пережити, не захворівши.

Читайте також: 10 приголомшливих фактів про вакцинацію та імунітет

Повʼязані теми:

Наступна публікація