Від Пікассо до Трампа — 5 книжок про людей, які шокували світ

Від Пікассо до Трампа — 5 книжок про людей, які шокували світ

У цих біографіях, що змінять ваш погляд на найяскравіші постаті історії, міститься багато нових, невідомих раніше фактів.

У книжках цієї добірки ви знайдите відповідь на головне запитання: як такі зухвалі, авантюрні й зарозумілі молодики стали лідерами свого часу? Зумівши шокувати світ насамперед своїм оригінальним і неповторним ставленням до нього.

Бернар Фан Шарль де Ґолль. - К.: Ніка-Центр; Л.: Видавництво Анетти Антоненко, 2020 р. 

Герой цієї книжки, легендарний Шарль де Ґолль (1890-1970) — винятково важлива особистість в історії Франції. Це місце належить йому завдяки звершенням на користь країни та політичним рішенням, до прийняття яких він зумів спонукати французів. Оскільки більша частина його діяльності вписана в драматичний контекст історії, значущість цієї постаті видається ще вагомішою.

Автор біографії героя, талановитий оповідач і досвідчений історик Бернар Фан, простежує унікальний життєвий шлях знаменитого французького генерала і політика. Де Ґолль воював на фронтах Першої світової війни, обіймав високі посади в армії, поєднуючи військову кар’єру з літературною працею.

Під час Другої світової війни розгорнув прапор боротьби за звільнення Франції, повернув їй ранг великої держави і очолив Тимчасовий уряд. Довгі роки перебував в опозиції, але врешті-решт повернувся до влади, заснував П’яту Республіку і став її першим президентом. Обіймаючи цю посаду десять років, де Ґолль зробив величезний внесок не тільки в історію сучасної Франції, а й у світову історію. Тож разом з автором спробуємо поглянути, яким було життя Шарля де Ґолля, присвячене службі задля величі Французької Республіки. Крім решти видавничих моментів на зразок вишуканої поліграфії та художнього оформлення, у книжці варто відзначити якість апарату приміток, професійний, переклад, здійснений Зоєю Борисюк, і, власне, оперативність, з якою біографія побачила світ до річниці героя.

Майкл Вулфф. Вогонь і лють. Всередині Білого дому Трамп. - К.: Книголав, 2019 р.

Написана за результатами 200 інтерв’ю, ця книжка розкриває подробиці роботи адміністрації президента США, а також містить стільки приголомшливих подробиць, що стала фурором у США та в усьому світі у перший день виходу. Автор робить висновок, що все оточення Трампа вважає нинішнього президента неприйнятним для цієї посади. Адже він не знає навіть конституцію США і добре розуміється тільки на нерухомості.

Проте автор пише не лише про політичне, а й про особисте життя президента США. У чому секрет зачіски Трампа? Як він живе із дружиною? Чому підлеглі спілкуються з ним через телешоу? "Я не надавав доступу до Білого дому (навіть багато разів відмовляв) автору цієї фальшивої книжки, — відповідав Трамп. — Я ніколи не говорив з ним для книжки. Вона повна брехні, хибних уявлень та джерел, яких не існує. Подивіться на минуле цього хлопця і подивіться, що станеться з ним самим". Але час, як це буває, розсудить.

Алексей Филановский. Провинциал. - Х.: Фабула, 2020 р.

Роман цього автора допоможе краще зрозуміти історію, яка не завжди складається з класових суперечностей, народної волі або рішень керівної касти. Яким чином це доведено в тексті? Чи не вперше у випадку розповіді про таку об’єднавчу силу, як церква, мова про одинака, головного героя цієї епічної оповіді, Дефана. Котрий все своє життя присвятив її збагаченню і процвітанню, будучи, по суті, реформатором церковних основ.

На початку XIV століття, як, власне, і будь-коли, це було непросто, і навіть працюючи на славу Святого престолу і картезіанського ордена, Дефан знав, як похитнути зашкарублі основи уявлень, глибоко укорінених в головах братів. У романі він не вдається до богословської казуїстики, а лише зрідка, як би ненароком, пригадує той чи інший доречний рядок або вірш Писання. Утім, не лише цим постать героя цікава для теперішнього читача. Справа в тому, що сучасним робить її не так служіння ордену, як розмаїта діяльність, характерна більш пізнім "універсальним" часам.

Так, наприклад, Дефан, пройшовши шлях від ченця до кардинала, створив унікальну фінансову систему, заклав основи сучасної економіки, перший став використовувати банки як фінансових операторів, заклав основи книжкової торгівлі, ввів систему безготівкових розрахунків і створив продукти, які принесли світову славу картезіанцам, на кшталт лікеру "Шартрез".

"Однако мысли Дефана в то время уже были заняты иными вещами, — дізнаємося ми про захоплення героя. — Легко добившись первого успеха, он продолжал опыты с извлечением вкусов и ароматов из самых различных материй. Чудодейственный ал-кохоль оказался поистине волшебным ключом ко множеству тайн". І таких таємниць у житті та творчості головного героя, додамо, було чимало.

Ганс-Мартін Ломанн. Зіґмунд Фройд. - К.: Видавництво Жупанського, 2020 р.

Біографія батька психоаналізу в цій книжці — не просто формальний опис його життя, а й, насамперед, прискіпливе дослідження, зроблене відомим німецьким автором. Читаючи про це, весь час очікуєш на якесь сенсаційне відкриття, що тримає у напрузі до самого кінця. Раннє дитинство, роль батька, матері й няні, яка її заміняла. Юнацькі роки в Парижі, пристрасть до кокаїну, який, як писав герой оповіді до нареченої, робить його сміливішим і балакучим, знайомство з Юнгом, перші й подальші праці.

Загалом автор висвітлює постать свого героя як через контекст епохи і зв’язок зокрема літератури з психоаналізом на початку ХХ століття, так і детального аналізу його наукових робіт. Утім, жодних скандальних випадків з біографії Фройда — через дитячу сексуальність чи юнацьку залежність від наркотиків — у книжці не виокремлено, оскільки всю увагу приділено виключно інтелектуальному життю головного героя. По суті, його історія сприймається як один роман — з епохою, наукою, життям.

Майлз. Дж. Юнгер. Пікассо: живопис, що шокував світ. - Х.: Фабула, 2020 р.

Книжка американського мистецтвознавця Майлза Юнгера - це розповідь про те, як невідомий юний художник із Барселони на ім’я Пабло Руїс став "тим самим Пікассо", найвпливовішим митцем ХХ століття. Його перші кроки в Парижі були позначені відчайдушною боротьбою, часто відчаєм і зневірою, але Пікассо пізніше згадував їх як найщасливіші в житті.

Це історія художнього генія з особливим творчим даром, сповнена розчарувань та тріумфів, відчаю, кохань та марень в атмосфері богемного Монмартра - осердя паризького авангарду, розпусти, анархізму та злочинності. Саме там за драматичних обставин народився один із великих шедеврів, що докорінно змінили шляхи сучасного мистецтва.

Автор книжки — американський дослідник історії мистецтва та журналіст. Також він є автором трьох критичних біографій, що охоплюють епоху Відродження в Італії: "Мікеланджело: життя в шести шедеврах"; "Макіавеллі: Біографія"; і "Magnifico: Блискуче життя і насильницькі часи Лоренцо Медічі".

Читайте також: Топ-5 книжок із незвичним сюжетом

Повʼязані теми:

Наступна публікація