Біле бікіні "першої дівчини Бонда": історія найвідомішого образу з кіно

Біле бікіні "першої дівчини Бонда": історія найвідомішого образу з кіно

Урсула Андресс / Фото: Getty Images

19 березня акторка Урсула Андресс святкує 85-й день народження. Згадуємо культовий образ секссимволу 60-х років.

59 років тому на екрани вийшла перша частина легендарного фільму про харизматичного британського шпигуна Джеймса Бонда "Доктор Ноу". Фільм прославив Шона Коннері, який зіграв у ньому головну роль агента 007, а також нікому не відому на тій момент 26-річну швейцарську акторку Урсулу Андресс. Вона увійшла в історію кіно як "перша дівчина Бонда", миттєво ставши секс-символом епохи, і сама того не усвідомлюючи, зробила величезний внесок у сексуальну революцію.

Але прославила Урсулу не тільки її роль сильної, незалежної дівчини з сумною долею на ім'я Гани Райдер, а й її образ в білому бікіні, що став у результаті культовим.

Урсула Андресс / Фото: Getty Images

З'являється вона в цьому вбранні вперше, як справжня Афродіта, виходячи з води на райському пляжі Ямайки, наспівуючи пісню Under the Mango Tree.

Придумала вбрання сама акторка спільно з художницею із костюмів фільму, модельєркою Тессою Прендергаст, з якою вона познайомилася, коли жила в Римі. Андресс розповідала, що коли вона прилетіла на Ямайку для знімань у "Докторі Ноу", нічого з костюмів ще не було готове. Тому вона працювала з режисером Теренсом Янгом і художником із костюмів, щоб створити що-небудь підхоже для її фігури. Бікіні було зроблено в одному екземплярі, для нього використовувався бавовна кольору слонової кістки, прикрашали пляжне вбрання драпування і невеликий бантик на ліфі. Доповненням образу героїні став широкий армійський білий ремінь з латунними застібками, а також кріпленням з лівого боку для великого ножа.

Урсула Андресс / Фото: Getty Images

Після виходу на екрани вбрання дівчини викликало справжній фурор. Річ у тому, що у Франції і деяких країнах подібне роздільне бікіні поступово з'являлося, але для консервативної Британії та США подібний образ сприймався дуже еротично. Більш того, фільм вийшов якраз на світанку сексуальної революції і образ Гані Райдер мав безпосередній на неї вплив: білі купальники подібного стилю почали з'являтися у багатьох магазинах і миттєво розпродавалися. Простіше кажучи, саме акторка задала тренд на роздільні купальники і дала ще один поштовх в бік сексуальної революції. У рік виходу фільму навіть журнал Playboy вперше вийшов з бікіні на обкладинці.

Надалі багато інших кінорежисерів у своїх фільмах намагалися повторити успіх Андресс і теж неодноразово вбирали своїх героїнь у бікіні. Але особливо запам'яталася роль Голлі Беррі, яка також грала "дівчину Бонда", але вже через 40 років після Андресс. Беррі відтворила культовий образ у фільмі 2002 року "Помри, але не зараз", хоча і в помаранчевому кольорі.

Бікіні Урсули Андресс і Холлі Беррі / Фото: Getty Images

"Це бікіні принесло мені успіх", — сказала Андресс 2001 року. А потім, у віці 64 років, вирішила продати його на аукціоні Christie's в Лондоні, де отримала за нього 41 тисячу фунтів стерлінгів (тоді близько 60 000 доларів). Купив вбрання тоді засновник мережі ресторанів Planet Hollywood — Роберт Ерл.

2020 року бікіні знову виставили на аукціон, але в Лос-Анджелесі. Спочатку орієнтовна ціна купальника була 500 тисяч доларів. Хто його придбав, невідомо.

Читайте також: 10 найсексуальніших образів із знаменитих фільмів

Наступна публікація