Понад сто не збиратися: як тепер зніматимуть кіно

Понад сто не збиратися: як тепер зніматимуть кіно

Фото: Getty Images

Кіноіндустрія всього світу більше не може дозволити собі простоювати – втрати доходів від касових зборів одного тільки Голлівуду на сьогоднішній день складають сімнадцять (!) мільярдів доларів. Кінематографісти інших країн поки ще тільки підраховують збитки, які обіцяють бути, м'яко кажучи, чималими.

Не дивно, що знімальні майданчики фільмів і серіалів поступово починають оживати. Amazon заявив, що продовжить знімання серіалу "Карнівал Роу" з Орландо Блумом і Карою Делевінь в головних ролях, Netflix обіцяє відновити роботу над фільмом "Трансатлантік 473", а Marvel Studios доведе до ладу серіал "Сокіл і Зимовий солдат". Однак не треба бути пророком, щоб передбачити: знімальний процес найближчим часом буде дуже відрізнятися від того, до чого звикли як кінематографісти, так і глядачі. Як же тепер зніматимуть кіно?

Кастинги через скайп

Кастинги – або, як ще кажуть, проби – швидше за все, поки відбуватимуться дистанційно – наприклад, через скайп або інший месенджер, у якому є відеозв'язок. До речі, це не така погана ідея, як може здатися на перший погляд, якщо врахувати, що деколи, перш ніж визначитися з виконавцем тієї чи тієї ролі, продюсерам і режисеру доводиться прослуховувати сотні кандидатів і кандидаток. В умовах пандемії зустріч із такою великою кількістю людей – недозволена розкіш. До того ж у такому разі творці майбутньої картини одразу, без окремо зробленого відеозапису, розуміють, "любить" актора камера чи ні.

Потенційні виконавці головних – і не дуже – ролей роблять все для того, щоб в таких непростих умовах справити на кастинг-директорів найліпше враження. Багато хто навіть купує професійні світлові установки, щоб грамотно, як на реальному знімальному майданчику, виставити світло, яке представить їх з виграшного боку. Коштує це недешево, а окупається, на жаль, далеко не завжди – не факт, що актор, який настільки сильно витратився,  отримає бажану роль. Але чого не зробиш, щоб отримати роботу: у новій реальності багато голлівудських акторів – зрозуміло, не йдеться про зірок першої величини – змушені йти працювати таксистами, координаторами в госпіталях і постачальниками готової їжі.

Заходи безпеки

Заходи безпеки, яких необхідно дотримуватись на знімальних майданчиках, на кшталт тих, що діють зараз у всіх громадських місцях: всі, хто залучені до роботи, повинні носити рукавички і маски. Перед початком знімань всі, хто до них залучений, здадуть тести на антитіла. Щоранку всім присутнім на майданчику – без винятку – будуть вимірювати температуру і щоденно робити тести на коронавірус. Також на них передбачений санітарний пост, на якому повинна чергувати медична сестра, обов'язок якої – стежити за станом здоров'я всіх членів знімальної групи. Про постійну санобробку, яку будуть проводити під час перерв, можна і не говорити – це само собою зрозуміло.

Дотримання соціальної дистанції

Обов'язковим на знімальних майданчиках стане і дотримання соціальної дистанції – сценаристи коригують всі сцени, приводячи їх у відповідність до нових вимог, а режисери і оператори продумують ракурси, за яких актори, перебуваючи на відстані півтора-двох метрів, здавалися б такими, що стоять поруч одне з одним.

Відсутність інтимних сцен

Соціальну дистанцію під час інтимних сцен дотримати важко, а її відсутність може бути небезпечною для здоров'я і навіть життя, тому від них планують відмовитися – в усякому разі допоки коронавірус не припинить становити загрозу для людства. Сучасні фільми і серіали можуть стати цнотливими як ніколи в історії – в них, у всякому разі, поки що, не буде навіть поцілунків. Що ж до фільмів для дорослих, то на їхніх творців, схоже, і зовсім чекає банкрутство.

Відмова від масових сцен

Творцям фільмів і серіалів також доведеться відмовитися від масових сцен, оскільки загальна кількість людей на знімальному майданчику, починаючи з акторів і режисера і закінчуючи постановниками, не повинна перевищувати ста осіб. Якщо відмінусувати всі технічні служби, виходить не більше пари десятків масовки, які до того ж повинні триматися одне від одного на горезвісній соціальній відстані. На допомогу кінематографістам у такому разі прийдуть сучасні комп'ютерні технології, які дозволять "домалювати" необхідну кількість людей.

Читайте також: Фільми, знімання яких призупинили через епідемію коронавірусу

 

Повʼязані теми:

Наступна публікація