Не тільки про кіно: 10 важливих протестів на Каннському кінофестивалі

Не тільки про кіно: 10 важливих протестів на Каннському кінофестивалі

Фото: Associated Press

Пропонуємо згадати кілька гучних заяв, які назавжди увійдуть до історії цього кінофестивалю.

Міжнародний кінофестиваль у Каннах — подія, яка завжди привертає увагу величезної кількості преси. Саме тому зірки й активісти стали використовувати захід для розголосу важливих тем.

Студентський протест

1969 року 21-й Каннський кінофестиваль відкрився 10 травня показом картини "Звіяні вітром" і мав завершитися 24 травня, проте 19 травня був зі скандалом закритий. Незадовго до цього з посади змістили директора Сінематеки Анрі Ланглуа. Це викликало бурю обурення в суспільстві, почалися студентські протести й демонстрації, сутички з поліцією та страйки, які, як наслідок, набули політичного характеру і призвели до зміни уряду і відставки президента Шарля де Голля.

У Каннах вирішили на заворушення на вулицях не реагувати, і традиційно дами в розкішних сукнях і прикрасах почали з'являтися на Лазуровому узбережжі разом зі знаменитими акторами й режисерами. Фестиваль стартував, і на ньому навіть показали кілька фільмів, але 18 травня була зібрана пресконференція на чолі з Жаном-Люком Годаром, Франсуа Трюффо, Жаном-П'єром Лео, Клодом Беррі і Жаном-Габріелем Альбікокко, яка звелася до жвавої дискусії — як закрити Каннський кінофестиваль, адже коли країна страйкує — проводити буржуазний захід безглуздо.

На знак солідарності з протестувальниками режисери бойкотували фестиваль, члени журі подали у відставку і захопили кінозал. Жан-Люк Годар в буквальному сенсі повиснув на завісі, щоб перешкодити показові фільму "Охолоджений м'ятний коктейль". Наступного дня фестиваль закрили.

Протест фотографів

Не варто думати, що страйкують лише актори, іноді своїми вчинками вони самі стають приводом для страйку. Саме це 1983 року сталося з молодою французькою акторкою Ізабель Аджані, яка тоді була на піку своєї популярності.

Дівчина вирішила заробити під час свого візиту до Канн і відмовилася відвідувати традиційну фотосесію. Замість цього вона заявила, що буде зніматися лише з тими фотографами, які укладуть з нею контракт на фотознімання. З'являючись на публіці, акторка прикривала обличчя сумкою і одягала окуляри.

Фото: Getty Images

Така поведінка образила фотожурналістів, і вони вирішили оголосити молодій зірці бойкот. Коли Ізабель прибула на Каннський фестиваль і підіймалася сходами — усі фотографи демонстративно поклали свої камери на підлогу і повернулись до дівчини спиною.

Фото: Getty Images

Протест працівників кіноіндустрії

2004 року на 57-му Каннському кінофестивалі французькі працівники кіно й театру, які працювали неповний робочий день, вийшли на червону доріжку з гаслом "Переговори" на спині. Вони протестували проти зміни порядку оплати короткочасної роботи в індустрії.

Фото: Getty Images

Протест проти викрадення

2014 року на червону доріжку кінофестивалю з табличками #BringBackOurGirls — "Поверніть наших дівчат!" — вийшли акторки Сальма Гаєк і Жюлі Гає. Таким чином знаменитості вирішили взяти участь у кампанії на підтримку 276 нігерійських школярок, захоплених в заручники ісламістами з організації "Боко гарам". Радикали погрожували продати їх у сексуальне рабство, якщо влада країни не звільнить їхніх бойовиків.

Фото: Associated Press
Фото: Associated Press

Переворот у Бразилії

2016 року перед прем'єрою фільму "Водолій" бразильські актори підняли на сходинках Каннського кінофестивалю таблички, на яких зазначалося, що в їхній країні відбувся державний переворот. Тоді йшлося про відсторонення з посади президентки країни Ділми Руссефф внаслідок процедури імпічменту.

Фото: Getty Images

Протест проти підборів

Також демонстративно протестували протягом кількох років у Каннах жінки. Все почалося, коли на прем'єру фільму "Керол" не пустили кілька жінок, які прийшли не на підборах. Сек'юріті не пропустили їх через "неналежне" взуття.

Організатори фестивалю, звичайно ж, тоді відреагували на скандал і заявили, що в правилах не зазначається, що жінки мають бути на підборах. Та багато відвідувачів почали зазначати, що їх теж відмовлялися пускати через відсутність підборів.

Роком раніше схожа історія трапилася з данською продюсеркою Валерією Рігтер. Її теж відмовлялися пускати на захід не на підборах, але жінка просто не могла їх одягти, адже у неї ампутована частина стопи.

Таку дискримінацію багато акторок терпіти не стали і вирішили пройтися червоною доріжкою босоніж. Так 2016-го свої туфлі зняла Джулія Робертс, а 2018-го — Крістен Стюарт.

Джулія Робертс / Фото: Getty Images
Крістен Стюарт / Фото: Getty Images

Але заяви знаменитих акторок не допомогли. 2019-го на червону доріжку спробували не пропустити шеф-редакторку Variety Клаудію Еллер теж через "неналежне" взуття.

Протест проти сексизму

2018 року в Каннах знову відбувся протест. 82 жінки вийшли на мітинг проти сексизму і за рівноправність в кіноіндустрії. Вони заявили, що сам захід вже є сексистським, адже за понад 70-річну історію свої фільми показали лише 82 кінорежисерки, в той час, як робіт чоловіків-режисерів було представлено понад 1800.

Серед мітингувальників тоді були такі відомі особистості, як Кейт Бланшетт, Маріон Котіяр, Сальма Гаєк, Крістен Стюарт.

Фото: Getty Images

Протест проти вбивств на кордоні з Ізраїлем

2018 року в секторі Газа сталася чергова сутичка палестинців з ізраїльськими військовими, яка призвела до чималої кількості жертв. Ситуація викликала у світі багато критики, і заявити про свою позицію вирішила французько-ліванська акторка Мана Ісса. Під час фотоколажу вона підняла над головою плакат, на якому було написано "Зупиніть атаку на Газу".

Фото: Associated Press

Протест проти расизму

Та лише цими протестами 2018-й не минувся. Також вирішили нагадати про расову дискримінацію у французькій кіноіндустрії темношкірі акторки. 16 дівчат вийшли на червону доріжку у вбраннях від бренду Balmain, які створив креативний директор марки — темношкірий французький дизайнер Олів'є Рустам.

Акторки зазначили, що вони втомилися від расистських жартів і запитань на кастингах з приводу кольору їхньої шкіри.

Фото: Getty Images

Протест проти Алена Делона

2019 року 83-річного актора Алена Делона номінували на "Золоту пальмову гілку", але це рішення викликало в суспільстві широкий протест з боку жінок і призвело до того, що понад 20 тисяч феміністок вийшли на вулиці. А все тому, що перед фестивалем актор в одному з інтерв'ю зізнався, що йому доводилося давати жінці ляпаса. Крім того, він заявив, що виступає проти усиновлення дітей одностатевими парами.

Не змогла пройти повз це акторка Сенд Ван Рой. На червоній доріжці в Каннах вона з'явилася у сукні з відкритою спиною, на якій було написано "Зупиніть насильство проти жінок".

Того року петицію проти нагородження актора підписали понад 26 тисяч осіб, але нагороду він все ж отримав.

Фото: Getty Images

Читайте також:

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
74-й Каннський кінофестиваль
Наступна публікація