Перша пресконференція Джо Байдена: скучив за Трампом, йде на другий термін і назвав Путіна автократом

Перша пресконференція Джо Байдена: скучив за Трампом, йде на другий термін і назвав Путіна автократом

Фото: ТСН.ua

Байден сказав, що готовий співпрацювати з будь-яким добре налаштованим республіканцем.

На 65-й день свого президентства Джо Байден нарешті дав свою першу пресконференцію - пізніше, ніж 15 його попередників за останні 100 років. Проте цьому є пояснення. Нова адміністрація чекала ухвалення величезного пакету допомоги спасіння економіки, яка постраждала від пандемії, на $1,9 трлн, та вакцинування від COVID-19 100 млн американців. Через карантинні заходи кількість журналістів у Східній кімнаті Білого дому була обмеженою - до 30 представників ЗМІ.

За понад годину Джо Байден відповів майже на 20 запитань від 10 журналістів. Більшість з них стосувалися міграції. Проте справжньою політичною бомбою стала заява Джо Байдена про те, що він йде на другий термін у 2024 році. На той час йому буде 82 роки.

ТСН.ua проаналізував відповіді президента США. На жаль, про Україну Джо Байден не згадав. Але фактично кинув виклик Китаю і Росії. 

COVID-19

Свою першу пресконференцію Джо Байден почав з короткої промови, зазначивши, що навіть перевиконав свою передвиборчу обіцянку. На 58 день його президентства було вакциновано 100 млн американців. Під час передвиборчої кампанії він обіцяв вакцинувати 100 млн людей за 100 днів. Натомість Трамп на початку пандемії взагалі відкидав небезпеку COVID-19. 

"Ми досягли цього на 42 дні раніше. Тому сьогодні я встановлюю другу мету - 200 млн вакцинацій до мого 100-го дня перебування на посаді", - заявив 46-й президент США. 

Імміграція

Це чи не найгостріше питання, яке стало наріжним каменем усієї пресконференції. Під час передвиборчої кампанії Байден обіцяв послабити міграційну політику Трампа, який будував стіну на кордоні з Мексикою. Проблемою зменшення потоку мігрантів з Мексики, Сальвадору, Гватемали та Гондурасу на південному кордоні США особисто опікується віцепрезидентка Камала Гарріс. Проте результатів це поки що не дає. 

На кордоні з Мексикою кількість мігрантів найбільша за останні два десятиріччя. У березні кордон перетнула значна кількість дітей без супроводу дорослих з номерами телефонів родичів у США на руках. Притулки для мігрантів на кордоні переповнені. Проте, попри передвиборчі обіцянки, Байден ясно дав зрозуміти, що більшість мігрантів буде відправляти назад, звинувативши адміністрацію Байдена у системному ігноруванні проблеми. 

Афганістан і Північна Корея

Цікаво, що на відміну від інших світових лідерів, Джо Байден не намагався з’їхати з незручних запитань чи піти від відповіді. Коли його запитали про вивід американських військ з Афганістану, чи встигнуть США це зробити до 1 травня, Байден дав чесну відповідь: 

"Буде важко дотриматися встановленого строку. Просто з точки зору тактичних причин важко вивести ці війська".

Американські ЗМІ писали, що адміністрація може подовжити цей дедлайн на пів року. До того ж, проти повного виводу військ категорично виступають деякі конгресмени. 

Що ж до Північної Кореї, яка була пріоритетом для Дональда Трампа, таке враження, що для адміністрації Джо Байдена "людини ракети" (саме так Трамп називав лідера КНДР Кім Чен Ина) просто не існує. Журналісти запитали очільника Білого дому про нещодавні випробування балістичних ракет у Північній Кореї, що стали першими від весни минулого року. 

"Буде відповідь, якщо вони оберуть ескалацію. Ми діятимемо відповідно. Я також готовий до певної форми дипломатії, але вона повинна бути обумовлена завершенням денуклеаризації", - відповів Байден.

Китай і Росія

Ще однією зовнішньополітичною фішкою Дональда Трампа був Китай. Точніше - покарання Китаю за надмірні преференції у торгівлі за рахунок інтересів Сполучених Штатів. Дійшло до того, що і коронавірус Трамп називав "китайським вірусом", погрожуючи оприлюднити дані розвідки, що він начебто втік з лабораторії. 

За Байдена нічого такого немає. Перша зустріч китайської та американської делегацій на Алясці хоч і не минула без ексцесів (дипломати розмовляли на підвищених тонах і обмінялися взаємними шпильками), проте грюкання дверима не було. А в Москві вирішили, що США чином хочуть використати Китай у своїй грі проти Росії. 

Насправді ж з Піднебесною Джо Байден бачить жорстку конкуренцію, пригадавши свою двогодинну розмову з Сі Цзіньпіном після обрання президентом: "В його тілі немає жодної навіть найменшої демократичної кісточки". 

Про Росію журналісти у Байдена не питали. Хоча мали б. Слова Байдена про "вбивцю" на адресу Володимира Путіна минулого тижня стали справжньою геополітичною сенсацією. Американский президент згадав про Росію сам опосередковано: 

"Ваші діти, ваші онуки мають захищати свої докторські дисертації про те, хто досяг успіху в нашому світі: автократія чи демократія. Зараз це вирішується. Йдеться не тільки про Китай. Подивіться навколо. Росія більше не говорить про комунізм. Вона виступає за автократію, де ухвалює рішення одна людина – керівник країни. Ми маємо довести, що демократія працює". 

Перша пресконференція: про що вже розповів Джо Байден журналістам

Перша пресконференція: про що вже розповів Джо Байден журналістам

Повʼязані теми:

Наступна публікація