У Чехії програмісти безкоштовно та за два дні створили сайт, на який міністр хотів витратити 16 млн євро

У Чехії програмісти безкоштовно та за два дні створили сайт, на який міністр хотів витратити 16 млн євро

Фото: @znamkamarada

60 "айтівців" працювали над створенням сайту на знак протесту проти державного "марнотратства".

У Чехії програмісти безкоштовно і лише за 48 годин розробили сайт, на який міністр транспорту хотів витратити 16 млн євро. Коли ситуація набула розголосу, чиновника відправили у відставку, повідомило чеське видання Novinky.cz.

Усе почалося із тендеру на створення сервісу із продажу електронних дозволів на проїзд платними швидкісними автомагістралями. Міністерство транспорту Чехії готове було витратити 400 мільйонів чеських крон (майже 16 млн євро) на створення сайту і двох додатків для iOS та Android. 

Чотирирічний контракт на розробку і підтримку сайту уклали з підрядником Asseco Central Europe - відкритого конкурсу не було.

Держзамовлення обурило власника IT-компанії Actum Digital Томаша Вондрачека, який назвав тендер "абсурдним" і додав, що за бажання таку ж роботу можна виконати "хоч за кілька днів".

Фото: Томаш Вондрачек Фото: Milan Jaroš

Програміст запропонував колегам об'єднатися і провести хакатон, аби створити аналог сервісу держзамовлення. На заклик у соцмережах відгукнулися понад 300 програмістів, а згодом в офісі Actum Digital у Празі зібралося 60 осіб, які приступили до роботи. За два дні їм вдалося створити платформу fairznamka.cz, яку вони подарували уряду.

"Нами керувало бажання протистояти системі завищення цін на держконтракти, де відбувається зловживання некомпетентністю клієнтів. А наші гроші в підсумку просто вилітають в трубу", - розповів Вондрачек.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Viděli jste někdy odhodlanejsi partu programátorů? www.ferznamka.cz #znamkamarada

A post shared by @ znamkamarada on

Під час Хакатона на роботу програмістів приїжджав подивитися прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабіш. Згодом він прийняв рішення відправити у відставку міністра транспорту Чехії Володимира Кремліка. 

На думку Вондрачека, його ініціатива стала прецедентом, після якого в Чехії задумаються, на що країна витрачає податки громадян.

Раніше повідомлялося, що українські пограмісти входять у ТОП-25 найбільших експортерів інтелектуальної продукції у світі. Головні замовники – Сполучені штати та Західна Європа.  Наскільки реально стати успішним програмістом в Україні, де навчатися та як зрозуміти, що це твоє покликання - дивіться у матеріалі.

Найзатребуваніша спеціальність: як досягти успіху в ІТ-сфері

Найзатребуваніша спеціальність: як досягти успіху в ІТ-сфері

Повʼязані теми:

Наступна публікація