Американські фахівці вважають, що вільний графік роботи сприятливо впливає на здоров'я

Американські фахівці вважають, що вільний графік роботи сприятливо впливає на здоров'я

Гармонізація життя зменшує рівень стресу / Фото: segodnya.ua

Стандартний графік роботи з 9 до 18 часто призводить до дисбалансу між неспанням і сном.

Вчені з університету Пенсільванії (США) прийшли до висновку, що робота за вільним графіком сприяє поліпшенню якості сну і, відповідно, сприятливо впливає на здоров'я. Що, в свою чергу, допомагає ефективно працювати, - пише "Вокруг света".

Стандартний графік роботи з 9 до 18 часто призводить до дисбалансу між неспанням і сном. Людина відчуває недолік сну, а недосип, в свою чергу, послаблює його здатність концентруватися, змушує відволікатися, повільніше обробляти інформацію і навіть робить більш вірогідними різні травми. Вчені провели дослідження, бажаючи з'ясувати, чи зміниться ситуація, якщо у працівників буде можливість самим контролювати свій режим роботи і відпочинку.

Аналіз даних 474 співробітників показав, що через рік після початку експерименту, ті, хто визначав свої робочі години самостійно, спали на 8 хвилин довше, ніж при звичайному жорсткому графіку. За їх відгуками, якість сну, при цьому значно покращувався. Найімовірніше, це відбувалося завдяки відразу декільком факторам. Так, можливість найбільш гармонійно організовувати своє життя в цілому зменшує рівень стресу, а значить, дає можливість людині розслабитися і набратися сил під час відпочинку.

Нагадаємо, що раніше американські вчені розповіли, як спати краще та прокидатися швидше

Повʼязані теми:

Наступна публікація