Американські вчені знайшли зв'язок між зловживанням соцмережами та розладом у підлітків

Американські вчені знайшли зв'язок між зловживанням соцмережами та розладом у підлітків

Фото: pixabay.com

У дослідженні брали участь 2,5 тисячі школярів віком 15-16 років.

Чим більше підлітки сидять у соціальних мережах і дивляться відео в Інтернеті, тим більше шансів, що у них можуть розвинутися симптоми синдрому дефіциту уваги і гіперактивності (СДУГ).

До такого висновку прийшли вчені з Університету Південної Каліфорнії в США, передає CNN. Свої дослідження вони опублікували в медичному журналі JAMA.

У дослідженні брали участь 2587 школярів віком 15-16 років з Каліфорнії. Протягом двох років - з 2014 по 2016 роки - школярі раз на півроку заповнювали опитувальну форму, в якій вимірювалися симптоми СДУГ.

Учасників дослідження просили згадати, скільки часу на день вони проводять, відповідаючи на повідомлення, перевіряючи соціальні мережі, здійснюючи онлайн-покупки, дивлячись відео і завантажуючи музику — усього досліджуваних активностей в Інтернеті було 14. На підставі інтерв'ю з учасниками експерименту вчені також визначали наявність та тяжкість симптомів СДУГ, які у у них проявляються: на момент початку дослідження вони не були виявлені ні в кого з підлітків.

У підсумку вчені з'ясували, що серед тих, хто користувався Інтернетом рідко, симптоми СДУГ проявлялися в 4,6% випадків. Серед тих, хто повідомляв про часте використання соцмереж (всі 14 різних активностей щодня) — в середньому 10,5%.

Вчені кажуть, що, незважаючи на те, що взаємозв'язок між використанням соціальних мереж і проявом симптомів СДУГ був значущим, говорити про причинно-наслідковий зв'язок між ними поки що не можна. Для його підтвердження треба далі проводити дослідження.

"Якщо ми зможемо визначити, чи існує потенційний причинно-наслідковий зв'язок, тоді ми зможемо розробити заходи з припинення впливу засобів масової інформації", - сказав керівник дослідження Адам Левенталь.

Симптоми СДУГ включають в себе неуважність, гіперактивність, занепокоєння або імпульсивність, які є більш серйозними, частими або виснажливими, ніж зазвичай. За даними Центру США з контролю та профілактики захворювань, розлад, який частіше зустрічається у хлопчиків, ніж у дівчаток, зачіпає близько 5% всіх дітей у Сполучених Штатах. Поширеність СДУГ також оцінюється у 5% в усьому світі.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Проблеми підлітків
Наступна публікація