Аналіз ДНК показав, звідки принесло таємничі сувої Мертвого моря 

Аналіз ДНК показав, звідки принесло таємничі сувої Мертвого моря 

Фото: Associated Press

Відкриття дослідники зробили завдяки вивченню шкіри, з якої зроблені сувої.

Дослідження ДНК сувоїв Мертвого моря показало, що не всі давні рукописи походили з пустельного ландшафту, де вони були виявлені. Частину з них виготовили в іншому місці.

Про це пише Science Alert.

Близько 900 рукописів були знайдені в період від 1947 року - спочатку бедуїнськими пастухами - до 1956 року в печерах Кумран над Мертвим морем, які сьогодні розташовані на окупованому Ізраїлем Західному березі.

Сувої пергаменту і папірусу містять іврит, грецьку і арамейську мови. У них написані деякі з найбільш ранніх відомих текстів з Біблії, зокрема міститься найстаріша збережена копія Десяти заповідей.

Дослідження текстів тривають протягом десятиліть, і в останньому дослідженні ДНК-тест на фрагментах рукописів показує, що деякі з них були створені не в області навколо печер.

Проаналізувавши фрагменти пергаменту, ми виявили, що деякі тексти були написані на шкірі корів і овець, тоді як раніше ми думали, що всі вони були написані на шкірі козла. Це доводить, що рукописи прибули не з пустелі, де вони були знайдені.

керівник проекту Управління старожитностей Ізраїлю, дослідник Пніна Шор

Дослідники пояснили, що корови не могли бути вирощені в умовах іудейської пустелі. Це і вказує на те, що їх написали в іншому місці.

Дослідники з МАА і Тель-Авівського університету не змогли точно визначити, звідки прибули фрагменти, у їхньому семирічному дослідженні, в якому основна увага приділялася 13 текстам. Сувої Мертвого моря датуються третім століттям до нашої ери.

Багато експертів вважають, що рукописи були написані ессеями, дисидентською єврейською сектою, яка відступила в юдейську пустелю навколо Кумрана і його печер. Інші стверджують, що деякі тексти були заховані євреями, що рятувалися від наступу римлян.

Такі археологічні дослідження залишаються делікатним питанням в Ізраїлі і на палестинських територіях, оскільки отримані дані іноді використовуються організаціями або політичними партіями для обґрунтування своїх претензій на оскаржувану землю.

Нагадаємо, у Польщі в димоході однієї з печей на території колишнього нацистського концентраційного табору Аушвіц виявили ​​колекцію предметів, які там ховали ув'язнені.

Повʼязані теми:

Наступна публікація