Антарктида зеленіє: на континенті виникає нова екосистема через глобальне потепління

Антарктида зеленіє: на континенті виникає нова екосистема через глобальне потепління

Антарктида зеленіє: на континенті виникає нова екосистема через глобальне потепління

Фото: nature.com

Майже повністю вкритий льодом континент стає зеленим.

На поверхні снігу в Антарктиді розпускаються мікроскопічні водорості і фарбують її у зелений колір. Вчені заявляють, що це явище позначає "початок нової екосистеми", причиною якого є глобальне потепління.

Про це пише The Guardian.

Біологи з Кембриджського університету і Британської антарктичної служби протягом шести років проводили дослідження на Антарктиді для вивчення водоростей. Команда дослідників вважає, що в майбутньому ці рослини розширять свій асортимент, тому що глобальне потепління створює все більше сприятливих умов для їхнього збільшення.

У деяких районах водорості розташовані настільки щільно, що фарбують сніг в яскраво-зелений колір, і їх можна побачити з космосу. Дослідники виявили, що водорості утворили тісні зв'язки з крихітними грибковими спорами і бактеріями. 

Це симбіоз. Це може потенційно сформувати нові місця проживання. Це початок нової екосистеми.

співкерівник дослідження Метт Дейві.

Біологи створили першу великомасштабну карту водоростей півострова, яка буде використовуватися як база для оцінки швидкості, з якою континент "зеленіє" через кліматичну кризу і створює умови для існування інших видів.

Майже дві третини квітучих зелених водоростей були виявлені на низинних островах на півночі півострова, де спостерігався один із найінтенсивніших прогрівів в світі. Снігові водорості були менш помітні в більш холодних південних регіонах.

Фото: nature.com

Вчені раніше спостерігали збільшення зелених лишайників і мохів, але вони ростуть украй повільно в порівнянні з водоростями. У майбутньому вони також будуть вимірювати червоні і помаранчеві водорості і обчислювати, як присутність таких барвистих форм може вплинути на тепловідбивність снігу.

Нагадаємо, вчені показали нову кліматичну модель, за якої видно, що арктичний лід може зникнути за 30 років.

Повʼязані теми:

Наступна публікація