Археологи дослідили ДНК з 5000-річної ірландської гробниці і виявили інцест у древньої еліти

Археологи дослідили ДНК з 5000-річної ірландської гробниці і виявили інцест у древньої еліти

Фото: iflscience.com

Характер поховання свідчить про належність до еліти суспільства.

Дослідники проаналізували ДНК решток людини, що могла належати до еліти, з ірландської могили віком п’ять тисяч років, і виявили, що її батьки були братом і сестрою. 

Про це пише IFL Science.

Археологи і генетики з Трініті-коледжу в Дубліні вивчили рештки людини, похованої у 5200-річній пам’ятці Ньюгрейндж графства Міт, Ірландія. Аналіз генома показав, що тіло належало людині, чиї батьки були дуже близькими родичами, швидше за все, братом і сестрою.

Я ніколи не бачила нічого подібного. Ми всі успадковуємо дві копії генома, одну від нашої матері і одну від нашого батька; ну, копії цієї людини були надзвичайно схожі. Фактично, наші аналізи дозволили нам підтвердити, що її батьки були родичами першого ступеня.

- Лара Кессіді, перша авторка статті з Інституту генетики Смурфіта в Трініті-коледжі Дубліна

Чоловік середніх років був похований близько 3200 до н. е., у часи, коли сільське господарство витіснило мезолітичний спосіб життя мисливця-збирача в цій частині світу. Він був похований в одній з камер, знайдених у Ньюгрейндж - величезному круглому кургані з внутрішнім кам'яним проходом. 

Той, хто був похований в таких складних обставинах, повинен був мати надзвичайно високий соціальний статус. Дослідники говорять, що нове виявлення інцестуальних стосунків між людьми, похованих тут, також передбачає присутність надзвичайно могутньої правительської династії. Такі еліти часто використовували кровозмісні союзи як засіб забезпечення династичного родоводу.

Престиж поховання робить цей союз соціально санкціонованим і каже про настільки високий статус, що єдиними партнерами, гідними еліти, були лише члени сім'ї.

кажуть дослідники

Група також виявила генетичні зв'язки між людиною, похованою в Ньюгрейндж, та іншими доісторичними людьми, похованими на мегакладовищах Карроумора і Карроукіл в графстві Слайго, а також особами, похованими у 150 кілометрах в Бру-на-Бонні і пам'ятнику Міллін-Бей.

"Схоже, у нас є потужна розширена споріднена група, яка мала доступ до елітних місць поховань у багатьох регіонах острова протягом принаймні пів тисячоліття", - додали експерти.

Нагадаємо, на півдні Мексики було виявлено гігантську споруду довжиною понад 1,4 тис. метрів. Дослідники стверджують, що воно може бути найстарішою і найбільшою пам'яткою стародавньої цивілізації майя з усіх знайдених. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація