Астрофізики зробили сенсаційну заяву щодо розміру чорних дір у галактиці

Астрофізики зробили сенсаційну заяву щодо розміру чорних дір у галактиці

Фото: Reuters

Галактики з більшою кількістю зірок мають жадібні чорні діри.

Дослідження, присвячене десяткам галактик, показало, що чорні діри можуть значно перевершити наші очікування щодо того, наскільки великими ці монстри можуть бути. Про це повідомляє Science Alert.

Дослідження не лише допоможе краще зрозуміти еволюцію Всесвіту, воно наштовхує нас на нове запитання, яке інтригує, – як чорні діри цього типу можуть стати настільки масштабними?

Учені виявили нову велетенську чорну діру

Учені виявили нову велетенську чорну діру

 "Галактики – побудовані блоки нашого Всесвіту і для того, щоб зрозуміти їхнє формування і еволюцію, перш за все варто зрозуміти чорні діри", – сказала фізик Джулі Ларрондо з канадського університету Монтреаль.

Першочергово потрібно було знайти зв’язок між масивними чорними дірами і галактикою, що їх оточує. Команда Ларрондо згуртувалась із іншими дослідниками з Канади, Іспанії і Великої Британії, щоб вивчити 72 галактики радіусом у 3,5 мільярда світлових років, аби зрозуміти чи зможуть вони розробити формулу для оцінки маси чорної діри у її центрі.

Для того, щоб оцінити розмір самих чорних дір, вони проаналізували спектр рентгенівських променів, який виплюнувся крутим диском нагрітого газу, що втягується в їхні шалені газотурбінні свердловини. Тоді дослідники корелювали цю цифру із загальною освітленістю навколишньої галактики.

Існує думка, що чим більша галактика, тим більша чорна діра. Але все не настільки просто, зазначають астрофізики.

Замість того, щоб зростати в тандемі, маси чорних дір значно перевищили очікування, зростаючи швидше, ніж інші зірки по сусідству. Фактично маса близько 40 відсотків з них у 10 мільярдів разів перевищує масу нашого Сонця.

Але вони не набагато більші. Розмір поточного рекордсмена – дорівнює 17 наших сонячних зірок, хоча інші дослідження натякають на 40 мільярдів сонячних мас. У будь-якому разі ці "крихітки" є величезними.

Щодо питання розміру, то дослідники висунули дві гіпотези: або вони від початку були великими, а потім витягнули галактику навколо них, або ми втратили щось у наших поточних знаннях про те, як галактики створюють чорні діри.

"Чи вони настільки великі, що мали початок (зародження) чи тому, що певні ідеальні умови дозволяли їм зростати швидше протягом мільярдів років?"– каже дослідник Мезкуа. "Наразі ми ніяк не можемо цього дізнатись", – зазначила вона.

Потужний спалах на Сонці може вплинути на здоров'я та самопочуття людей

Потужний спалах на Сонці може вплинути на здоров'я та самопочуття людей

Дивлячись на понад 30 000 галактик до 12,2 млрд. світлових років, дослідники виявили, що співвідношення між зростанням чорної діри та темпами зростання зірок збільшилося, оскільки розмір їхньої навколишньої галактики збільшився. Іншими словами, галактики з більшою кількістю зірок мають жадібні чорні діри. Зв'язок між зірковим утворенням і чорними дірами однозначно складний. Але одне стає певним  – наш Всесвіт буде іншим без цих монстрів.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що масштабний шторм на Юпітері, який в 1,3 раза більший за нашу Землю, поступово скорочується і зовсім скоро може назавжди зникнути. Зазначається, що шторм на Юпітері ширший, аніж наша Земля. Ця гігантська буря триває від 1600-х років.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація