Астрономи на відео показали народження нової загадкової планети в нашій галактиці

Астрономи на відео показали народження нової загадкової планети в нашій галактиці

Вчені стали свідками народження нової планети. / Фото: NASA/JPL-Caltech

Учені стали свідками народження нової планети.

Планетологам вдалося знайти майже сформовану нову планету, розташовану за 450 світлових років від Землі в сузір'ї Тельця.

Крім того, вчені вперше побачили, як вона поглинає газ і пил під час зростання, йдеться в статті в журналі Nature.

"Це перше незаперечне відкриття планети, яка ще не закінчила своє формування. Різниця в яскравості між протопланетами і зіркою порівнянна з тим, наскільки лампочка яскравіша світлячка. Випромінювання планет вкрай важко відокремити від світіння зірки, але завдяки тому, що ми сфокусувалися на певній частині спектра , де планета сяє яскраво, ми змогли її побачити ", - заявила Кейт Фолетт зі Стенфордського університету (США).

Фолетт і її колеги здійснили це відкриття, спостерігаючи за зірками в сузір'ї Тельця за допомогою телескопа "Магеллан".

Сьогодні у вчених майже немає сумнівів у тому, що планети починають своє народження всередині плоского газопилового диска, заповненого дрібними частинками пилу і щільними клубами, а їх формування закінчується в ході серій зіткнень планетзімалей - "зародків" планет розміром з Весту або Цереру, а також великих комет і астероїдів.

"Посередині" між ними зяє теоретична і практична порожнеча - поки планетологи не прийшли до єдиної думки щодо того, що відбувається після зліплених одиничних зерен пилу у відносно невеликі грудки розміром в сантиметр. Існує кілька різних теорій, перевірка яких була неможлива до останнього часу.

Відкриття цієї планети стало багато в чому несподіваним - вік протопланетного диска у LkCa 15, за словами Фолетт, складає всього два мільйони років, що змушує планетологів задуматися, як "гарячі юпітери" та інші планети-гіганти можуть формуватися так швидко. Крім того, судячи з високої яскравості "червоного сліду" LkCa 15b, його магнітне поле приблизно в 20 разів сильніше, ніж у Юпітера сьогодні, що теж украй складно пояснити за допомогою відомих планетологічних теорій.

Нагадаємо, що орбітальний телескоп Kepler знайшов планету-близнюка Землі.

Повʼязані теми:

Наступна публікація