Біля берегів Гренландії на глибині виявили величезний кораловий сад

Біля берегів Гренландії на глибині виявили величезний кораловий сад

Біля берегів Гренландії на глибині виявили величезний кораловий сад

Фото: iflscience.com

Відкриття підкреслило малу кількість знань про життя на глибині.

Вчені з Гренландського інституту природних ресурсів на морському дні на захід від Гренландії вперше виявили сад з м'яких коралів і губок.

Про це пише IFL Science.

Вивчення на глибині океану є складним завданням через зменшення сонячного світла і зростання тиску. Це означає, що глибоководна розвідка вимагає спеціального високотехнологічного обладнання. 

Так, вчені зібрали власний "батискаф", який складається з GoPro, джерел світла і лазерних покажчиків у випадках тиску, розміщених в металевій рамі, підвішений до дослідного судна. Конструкція сягає глибини 1500 метрів.

Під час використання цього "батискафа" команда виявила великий кораловий сад площею 486 квадратних кілометрів на глибинах від 314 до 585 метрів.

На цих глибинах проникає дуже мало світла - у верхній частині зони, приблизно на 200 метрів однизу, залишається тільки 1% світла. А на глибині 500 метрів тиск в 50 раз перевищує атмосферний тиск на рівні моря.

Так команда знайшла величезний кораловий сад, населений пуховими зірками, губками, анемонами, моховинками тощо. 

Коралові сади характеризуються колекціями одного або декількох видів (зазвичай коралів, що не утворюють рифів), які розташовані в широкому діапазоні твердих і м'яких місць проживання на дні, від скель до піску, і підтримують різноманітність фауни.

зоолог Кріс Йєссон

За словами дослідників, то, що така велика екосистема може залишатися прихованою, є для нас нагадуванням про необхідність враховувати вплив людської діяльності на довкілля  погано вивчених морських районах.

Нагадаємо, вчені виявили, що незвично яскраве забарвлення, яке з’являється у деяких коралів через тепловий стрес, підвищує шанси на повернення симбіотичних водоростей і продовження існування. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація