Біля Стоунхенджу археологи виявили кільце шахт, виритих понад 4500 років тому

Біля Стоунхенджу археологи виявили кільце шахт, виритих понад 4500 років тому

Фото: europ-city.ru

Археологи виявили нову пам'ятку часів неоліту.

Поруч зі Стоунхенджем, що у Великій Британії, під час польових робіт виявили коло великих шахт два кілометри завширшки, діаметром понад 10 метрів і глибиною 5 метрів.

Про це пише BBC.

Шахти, яким понад 4500 років, оточують стародавнє поселення Даррінгтон Воллс, що розташоване за три кілометри від Стоунхенджу. Експерти вважають, що вони могли бути кордоном священної території. Не виключено, що в них містилися предмети, на кшталт стовбурів дерев, або кам'яних стовпів під час церемоній. Також припускають, що комплекс міг бути пов’язаний і зі Стоунхенджем.

Фото: BBC

Над проєктом працювала команда вчених з університетів Сент-Ендрюса, Бірмінгема, Уоріка, Глазго і Університету Уельсу Трініті-Сент-Девід.

Дистанційне зондування та ретельний відбір проб дають нам уявлення про минуле, яке показує, що суспільство ще більш складне, ніж ми могли собі уявити.

Доктор Річард Бейтс зі Школи наук про землю та довкілля Сент-Ендрюса

Його колега Тім Кіннаірд сказав, що опади з перевірених стовбурів "містять багатий архів раніше невідомої інформації про довкілля". Вивчення знахідок дозволило археологам "написати детальні розповіді про ландшафт Стоунхенджу за останні 4000 років".

Нагадаємо, на півдні Мексики було виявлено гігантську споруду довжиною понад 1,4 тис. метра. Дослідники стверджують, що воно може бути найстарішою і найбільшою пам'яткою стародавньої цивілізації майя з коли-небудь знайдених. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація