Британські лікарі знайшли спосіб лікувати спадкову сліпоту у молодих людей

Британські лікарі знайшли спосіб лікувати спадкову сліпоту у молодих людей

Фото: pixabay.com

Від пігментного ретиніту страждає одна з 4000 людей, а симптоми зазвичай з'являються у віці між 10 років та 30. 

Тисячам людей, які народилися із хибним геном, що призводить до сліпоти, лікарі дали нові надії на можливість бачити.

У Британії чоловіку вперше у світі лікарі зробили операцію, доставивши нову ДНК в його око, і тим самим відновили зір, пише The Telegraph.

Зазначається, що близько 15 тисяч людей у Великобританії страждають на захворювання, яке називається пігментний ретиніт. Хвороба призводить до повільної і незворотної втрати зору, а також є причиною сліпоти у молодих людей. Втрата зору відбувається тому, що в гена, який відповідальний за підтримку світлочутливих клітин в задній частині ока, наполовину відсутній код ДНК.

Однак тепер вчені можуть замінити код, використовуючи новаторську техніку, яка перепрограмовує ген у лабораторії, а потім доправляє здорову ДНК в очі за допомогою нешкідливого вірусу.

Минулого тижня 29-річний чоловік став першою людиною в світі, яка пройшла таку процедуру лікування в офтальмологів з Оксфордського  університету. Від пігментного ретиніту страждає одна з 4000 людей, а симптоми зазвичай з'являються у віці між 10 років та 30. 

Наразі пацієнт вже перебуває вдома і, за словами лікарів, почувається добре. Однак вони спостерігатимуть за ним ще кілька років, щоб упевнитися, що хвороба не повернеться. Також лікарі планують таким же способом прооперувати принаймні 24 пацієнтів, щоб з'ясувати безпечність та ефективність методу. 

Раніше повідомлялося, що запалення апендикса більше не потребує хірургічного лікування. Про це свідчать нові дослідження результати яких опублікували в виданні Pediatrics. Раніше вважалося, що цей орган взагалі зайвий в людському організмі, тож без вагань просто позбувалися його. Однак зараз медики змінили свою думку, стверджуючи, що апендикс необхідний. 

Хірург Віктор Сидоренко розповів, чи можна лікувати апендицит антибіотиками

Хірург Віктор Сидоренко розповів, чи можна лікувати апендицит антибіотиками

Повʼязані теми:

Наступна публікація