Бум гаджетів в Азії спричинив значне зростання небезпечних електронних відходів

Бум гаджетів в Азії спричинив значне зростання небезпечних електронних відходів

Зростання електронних відходів залежить від кількох факторів. 

Технічний бум з кожним роком все більше і більше поширюється. Від 2010 до 2015 року кількість електронних відходів, які утворили в Східній та Південно-Східній Азії зросла на 63%.

Такі дані оприлюднив Університет Об'єднаних Націй, передає Newscientist.

Зазначається, що до таких відходів зараховують електронні та електричні пристрої, які були викинуті. Якщо ними більше не користуються або ж їх не утилізували належним чином, їх часто спалюють або промивають в кислоті для вилучення міді та інших металів всередині.

Однак це може призвести до забруднення води і повітря, а також викликати рак і безпліддя у робітників, які піддаються впливу випарів.

Для нової доповіді дослідники вивчили електронні відходи в 12 країнах Східної та Південно-Східної Азії, у тому числі в Китаї, де протягом п'яти років обсяг електронних відходів збільшився у понад двічі.

На думку дослідників, зростання електронних відходів залежить від кількох ключових факторів, у тому числі збільшення продукції на ринку, зростання кількості людей середнього класу, який може дозволити собі купити більше з них, і більш швидкий оборот пристроїв у міру розвитку технологій і тенденції змінювати свої гаджети.

Однак, зростання на 63% не є несподіваним для країн, які ростуть економічно. У той час як Азія генерує найбільший обсяг електронних відходів як континент, Європа і Америка генерують приблизно в чотири рази більше на душу населення.

Велика кількість електронних відходів від західного світу також експортується в більш бідні країни, додаючи таким чином їм побутового сміття. Більшість із цих країн не мають інфраструктури, щоб безпечно і чисто утилізувати його.

"З технологічної точки зору можна переробити 99% електронних відходів, однак це не економічно. Нам необхідно розробити стимули для заохочення кругової економіки", - зауважив один із дослідників. 

Нагадаємо, раніше компанія Skyn Condoms провела опитування, щоб дослідити сексуальні звички сучасних людей, і з'ясувала, що все більше людей покладаються на свої гаджети, аби поліпшити свої романтичні стосунки. Зокрема, майже половина активних користувачів Мережі в опитуванні зізналися, що вони хоча б раз відправляли своїх сексуальних партнерам свої оголені фото, а чверть респондентів взагалі покладаються на інтернет під час пошуків своєї другої половини. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація