Частина людей може мати перевагу серед інших перед коронавірусом - дослідження

Частина людей може мати перевагу серед інших перед коронавірусом - дослідження

Фото: Associated Press

Т-клітини можуть "допомогти генерувати швидшу і сильнішу імунну відповідь".

Дослідження, опубліковане у науковому журналі Cell, показало, що у деяких людей імунна система може мати перевагу в боротьбі з коронавірусом.

Про це пише Science Alert.

За даними дослідження, у деяких людей, які ніколи не піддавалися впливу коронавірусу, є допоміжні Т-клітини, які здатні розпізнавати і реагувати на нього.

На думку дослідників, найбільш імовірним поясненням цього відкриття є явище, зване перехресною реактивністю: коли Т-клітини-помічники розвиваються у відповідь на інший вірус, вони реагують на схожий, але раніше невідомий патоген. У цьому разі ці Т-клітини можуть залишитися після попереднього контакту з людьми з іншим коронавірусом.

Один зі співавторів дослідження Алессандро Сетте зазначив, що перехресно-реактивні допоміжні Т-клітини можуть "допомогти генерувати швидшу і сильнішу імунну відповідь".

У дослідженні було перевірено імунну систему 20 осіб, які отримали коронавірус і одужали, а також зразки крові від 20 осіб, які були зібрані в період між 2015 і 2018 роками і не піддавалися впливу нового коронавірусу.

Серед 20 осіб, чиї зразки крові були взяті до пандемії, 50 відсотків мали тип білих кров'яних клітин, які називаються CD4+ - Т-клітини, які допомагають імунній системі виробляти антитіла - які, як виявили дослідники, здатні розпізнавати новий коронавірус і викликати імунну відповідь, щоб дати відсіч одразу.

Серед групи пацієнтів з коронавірусом, вивчених в новому дослідженні, тільки у двох був важкий стан; інші 90% мали легкі або помірні інфекції. Необхідні додаткові дослідження, щоб дізнатися, чи впливає ця перехресна реактивність у тяжких випадках хвороби.

Група була обрана таким чином, щоб дослідники могли вимірювати імунні відповіді у пацієнтів з середньою важкістю захворювання на COVID-19, а не госпіталізованих. 

Дослідники досліджували кров пацієнтів на наявність двох типів лейкоцитів: клітин CD4 + і клітин CD8 +: останні є кілерами Т-клітин, які атакують інфіковані вірусом клітини.

Результати показали, що 20 пацієнтів виробляли антитіла і Т-клітини-помічники, здатні розпізнавати коронавірус і реагувати відповідним чином, а 70% з них виробляли кілерів Т-клітин. Це говорить про те, що в майбутньому організм зможе ідентифікувати себе і захищатися від коронавірусу.

Нагадаємо, пацієнт, у якого був важкий гострий респіраторний синдром під час спалаху 2003 року, може допомогти вченим у пошуку методів боротьби з новим коронавірусом. У зразках його крові містилося антитіло, яке, ймовірно, може блокувати новий коронавірус. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація