Чи справді звичайні окуляри захищають від коронавірусу: ось що кажуть фахівці

Чи справді звичайні окуляри захищають від коронавірусу: ось що кажуть фахівці

Photo by Joshua Rondeau on Unsplash

Ідея звучить "біологічно правдоподібно", але цього замало.

Серед медиків з'явилася теорія, яка пов'язала носіння окулярів та ризик зараженням коронавірусом. Аналізуючи дані лікарень в Китаї, дослідники помітили, що більшість пацієнтів, госпіталізованих з коронавірусом, не носили окулярів.

Думки експертів та подробиці дослідження зібрав Independent.

  • Чи можна заразитися коронавірусом через очі?

За даними американського Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC), COVID-19 поширюється через респіраторні краплі, які утворюються, коли інфікована людина кашляє, чхає чи розмовляє.

Найбільш поширений шлях передавання інфекції — потрапляння цих крапель до рота або носа іншої людини. Однак CDC уточнює, що вірус може поширюватися і іншими способами, наприклад, коли людина торкається "інфікованих" поверхонь, а потім рота, носа "або, можливо, очей".

"Це не вважається основним способом поширення вірусу, але ми все ще дізнаємося більше про те, як він поширюється", — заявляє агентство.

  • Чи рекомендують офтальмологи носити окуляри як засіб захисту від коронавірусу?

Від початку пандемії деякі лікарі рекомендували надавати перевагу окулярами замість контактних лінз. У цього було дві причини. 

Перша причина полягає в тому, що окуляри можуть знизити ймовірність потрапляння мікробів в очі через контакт з руками. Доктор Сонал Тулі з Американської академії офтальмології передбачає, що заміна лінз окулярами може "зменшити подразнення і змусити вас зробити паузу, перш ніж доторкнутися до очей" і потенційно запобігти потраплянню забруднених пальців в око.

Інша причина в тому, що окуляри можуть діяти як бар'єр від крапель. "Захист очей часто недооцінюється", — сказав раніше ABC News доктор Дерек Чу.

Люсі Вілсон, професорка кафедри швидкої медичної допомоги Університету Меріленда в окрузі Балтимор, також визнала, що окуляри можуть служити бар'єром від попадання крапель з повітря. "Окуляри можуть забезпечити бар'єрний захист від крапель або бризків, тому теоретично вони можуть захистити від впливу SARS-CoV-2", - сказала вона HuffPost. "Слизові оболонки, зокрема й очі, частий шлях проникнення коронавіруса в організм".

  • Чи справді окуляри захищають від коронавірусу?

Хоча деякі дані свідчать, що окуляри можуть захищати від коронавірусу, експерти відзначають, що говорити про це занадто рано. 

За словами докторки Лізи Марагакіс, фахівчині з інфекційних захворювань і доцентки медицини Школи медицини Джонса Гопкінса, яка прокоментувала недавнє дослідження, результати не є остаточними з низки причин.

Одна з них: дослідження було невеликим. У ньому досліджувалося менше 300 випадків. Інша причина полягає в тому, що на результати можуть впливати інші чинники, наприклад, "носіння окулярів просто пов'язано з іншою змінною, яка впливає на ризик захворіти COVID-19.

Приміром, може бути, що люди, які носять окуляри, старші, більш обережні і з більшою ймовірністю будуть залишатися вдома під час спалаху вірусу. Або ті, хто може дозволити собі окуляри, з меншою ймовірністю заразяться бо, наприклад, мають можливість жити в менш людних місцях.

Утім Марагакіс визнає, що дослідження дійсно має "певну біологічну правдоподібність, враховуючи, що в медичних установах ми використовуємо засоби захисту очей". Утім ще треба вивчити, чи дають окуляри більший захист в громадських місцях, порівняно з використанням масок та дотриманням фізичної дистанції. "Думаю, це все ще неясно", — сказала вона.

Неконтрольований Ковід: чого чекати від коронавірусу взимку

Неконтрольований Ковід: чого чекати від коронавірусу взимку

Повʼязані теми:

Наступна публікація