COVID-19 пов'язаний з рідкісним неврологічним розладом: що про нього відомо

COVID-19 пов'язаний з рідкісним неврологічним розладом: що про нього відомо

Фото: Фотограф Максим Козменко

Пацієнти відчувають слабкість і аномальні відчуття в руках і/або ногах; рідше - залишаються прикутими до ліжка.

Неврологи попереджають про те, що новий коронавірус може викликати у заражених неврологічні проблеми. Зокрема, може виникнути рідкісне аутоімунне захворювання - синдром Гієна-Барре. 

Про це пише Science Alert.

В описі розвитку хвороби одного із пацієнтів йшлося про те, що впродовж двох днів він почувався зле і був занадто слабким, щоб встати з ліжка. Його привезли до лікарні, де медики виявили у чоловіка жар і ознаки важкої інфекції або сепсису.

Він мав позитивний результат на SARS-CoV-2, вірус, що викликає інфекцію COVID-19. На додаток до симптомів COVID-19 він також був дуже слабким, щоб рухати ногами.

Коли невролог оглянув його, у пацієнта діагностували синдром Гієна-Барре - це аутоімунне захворювання, яке викликає слабкість через затримки в передаванні сигналів через нерви.

У важких випадках він може викликати тривалий параліч з залученням дихальних м'язів, вимагати вентилювання, іноді пацієнти можуть мати постійні неврологічні порушення. 

З огляду на виникнення синдрому Гієна-Барре під час попередніх пандемій з іншими вірусами корони, такими як SARS і MERS, неврологи вивчають можливий зв'язок між синдромом Гієна-Барре і COVID-19 і відстежують опубліковані звіти, щоб з'ясувати, чи існує який-небудь зв'язок між синдромом Гієна-Барре і Covid-19.

Деякі пацієнти можуть не звертатися по медичну допомогу за неврологічних симптомів, таких як тривалий головний біль, втрата зору і нова м'язова слабкість через страх контакту з вірусом в екстреній ситуації. Однак своєчасна медична оцінка неврологічних симптомів може допомогти в лікуванні.

Що таке синдром Гієна-Барре

Синдром Гієна-Барре виникає, коли власна імунна система організму атакує і пошкоджує нерви поза спинним мозком або головним мозком - периферичну нервову систему. Найчастіше травма включає захисну оболонку, або мієлін, яка обволікає нерви і має важливе значення для нервової функції. Без мієлінової оболонки сигнали, що проходять через нерв, сповільнюються або губляться, що призводить до неправильної роботи нерва.

Щоб діагностувати синдром Гієна-Барре, неврологи проводять докладне неврологічне обстеження. Через пошкодження нерва у пацієнтів часто може бути втрата рефлексів під час огляду. Лікарі часто роблять люмбальну пункцію для відбирання проби спинномозкової рідини і пошуку ознак запалення і аномальних антитіл.

Дослідження показали, що введення пацієнтам інфузії антитіл, отриманих в результаті обміну донорської крові або плазми - процес, який очищає кров пацієнтів від шкідливих антитіл - може прискорити одужання. Дуже невелика група пацієнтів може потребувати тривалої терапії.

Більшість пацієнтів з синдромом Гієна-Барре почуваються ліпше через декілька тижнів і врешті можуть повністю одужати. Тим не менш, деякі пацієнти з синдромом Гієна-Барре мають затяжні симптоми, включаючи слабкість і аномальні відчуття в руках і / або ногах; рідше пацієнти можуть бути прикутими до ліжка.

Хоча синдром Гієна-Барре зустрічається рідко, відомо, що він виникає через бактеріальні інфекції, такі як Campylobacter jejuni. Це поширена причина харчових отруєнь, і безлічі вірусних інфекцій, включаючи вірус грипу, вірус Зіка і інші коронавіруси. Дослідження показали збільшення числа випадків синдрому Гієна-Барре після пандемії грипу H1N1 у 2009 році, що передбачає можливий зв'язок. 

Можлива причина цього зв'язку полягає в тому, що власна імунна відповідь організму на боротьбу з інфекцією включається і атакує периферичні нерви. Це називається "аутоімунним" станом. 

Наразі серед 10,7 мільйона випадків з COVID-19 було зареєстровано 10 випадків COVID-19 з синдромом Гієна-Барре - два з них у США, п'ять в Італії, два випадки в Ірані і один з Ухані, Китай. Цілком можливо, що є й інші випадки, про які не повідомлялося.  Вчені перебувають у пошуку зв’язку між синдромом та новим коронавірусом і потребують проведення досліджень.

Нагадаємо, усе більше досліджень показують, що COVID-19 пов'язаний з потенційно смертельним пошкодженням головного мозку і неврологічними проблемами. У деяких пацієнтів спостерігається набряк мозку, що супроводжується епізодами делірію. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація