Давні єгиптяни носили конічні шапочки, що нагадують сучасні "ковпаки для вечірки". Навіщо вони це робили

Давні єгиптяни носили конічні шапочки, що нагадують сучасні "ковпаки для вечірки". Навіщо вони це робили

Фото: tsn.ua

Тривалий час науковці не могли зрозуміти, чи справді конічні шапочки були реальною річчю, а не чимось, що мало суто символічне значення.

Більшість одягу, у якому зображені стародавні єгиптяни, є відносно простим для розуміння. Проте один об'єкт тривалий час бентежив дослідників – дивні конусоподібні шапки, що повсякчас зустрічаються на статуях, муралах, фресках, похоронних стелах, трунах та рельєфних скульптурах, створених єгиптянами 3570 - 2000 років тому.

Реальні докази того, що вони справді існували, вдалося знайти лише нещодавно у місті Ахетатен, зазначається у дослідженні, опублікованому у Antiquity 10 грудня 2019 року, передає Science Alert. 

Яким було призначення загадкових об'єктів – читайте у матеріалі ТСН.ua.

Дивні єгипетські ковпаки

Перші конусоподібні головні убори, вироблені з воску і одягнуті на голови скелетів, вдалося відшукати на кладовищі загадкового міста Ахетатен, також відомого як Амарна. 

Воно було побудоване фараоном-реформатором Аменхотепом IV Ехнатоном, що прославився тим, що створив свій власний культ присвячений богу-сонцю Атену, і оголосив себе пророком останнього.

Ехнатом зробив Ахетатен своє столицею приблизно у 1346 році до нашої ери. Проте його спроба навернути єгиптян до нової релігії була не надто вдалою, і невдовзі після загибелі Ехнатона місто було закинуте.

Шапкам, знайденим на кладовищі Ахетатена, не менше ніж 3300 років. Їх відшукали на двох скелетах. Один з них належав жінці приблизно 29 років, інший - особі віком від 15 до 20 років (стать встановити не вдалося).

Antiquity, 2019

Жінка, яку було знайдено 2010 року, перебувала у хорошому стані – вона досі мала волосся, хоч воно й було сплутаним у розбитому конусі.Візерунок,  накреслений на внутрішній стороні конуса, нагадував переплетення тканини, ніби внутрішня частина воскової структури була вистелена.

Могила другої особи, знайденої 2015 року, була пограбована – скелет лежав біля підніжжя могили, однак також зберіг волосся – у ньому дослідники знайшли другий конус.Обидва поховання були простими та непідписаними, з кладовища, на якому ховали здебільшого простих робочих.

Це може означати, що шапки були не привілеєм еліти, а натомість одягалися усіма. Альтернативна версія – прості люди скопіювали те, шо робили заможні єгиптяни.Учені вважають, що подібні конуси могли одягати й живі. Хоча, як відзначають археологи, навіщо і як часто вони це робили, залишається таємницею.

Ритуальне вбрання?

У Ахетатені і Єгипті загалом конусоподібні головні убори були досить поширеним явищем. Їх зображали на головах гостей банкетів, людей, що беруть участь у похоронних ритуалах або отримують певну нагороду від короля.

Нерідко у "шапках" зображали й людей, що займалися рибальством або полюванням у потойбічному житті, або тих, хто грали на музичних інструментах.

Проте якою саме була їхня мета – достеменно невідомо. Раніше деякі учені вважали, що конуси були суто символічними – на кшталт німбів, які зображають навколо голів святих. Проте нова знахідка повністю спростовує цю теорію.

Antiquity, 2019

Відповідно до іншої гіпотези, "конуси" були сповненими ароматизованої мазі або наповнювалися пахучим жиром, що танули і витікали, надаючи волоссю та тілу похованого певного запаху відповідно до ритуальних звичаїв.

Аналіз знайдених конусів, однак, не виявив у них жодних слідів жиру або парфуму. Вони були пустими об'єктами, сформованими навколо тканини або укріпленими нею.

Цілком ймовірно, однак, що пустими були лише ковпаки, які використовувалися у поховальних ритуалах, а ті, які носили живі єгиптяни, були створені по-іншому. В цілому, конусоподібні об'єкти могли бути традиційною ритуальною шапкою.

"Немає жодної причин вважати, що воскові конусоподібні ковпаки не одягалися у реальному житті. Навіть якщо вони були ароматизовані, не обов'язково, що вони мали розплавитися, а не просто позначали власника як того, хто перебуває в "очищеному", захищеному або іншому особливому стані", - зазначили автори дослідження.  

На їхню думку, у випадку з стародавнім Ахетатеном конусоподібне вбрання можна інтерпретувати як частину набору особистих речей, що були підходящими для використання у великій кількості урочистостей, що стосувалися живих, мертвих, бога-сонця Атена та інших божеств.

Під Каїром учені відкрили для туристів відбудовану Ламану піраміду

Під Каїром учені відкрили для туристів відбудовану Ламану піраміду

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Неймовірні археологічні відкриття
Наступна публікація