Давно забуті хвороби та нові епідемії: як атакують найстрашніші віруси сучасності

Давно забуті хвороби та нові епідемії: як атакують найстрашніші віруси сучасності

Фото: Associated Press

Спалах еболи зафіксували лише 1976 року, але відтоді через неї померло вже 11 тисяч людей.

Землею досі ширяться, здавалося, давно забуті хвороби. На додачу – епідемії, які сколихнули світ лише нещодавно. У Китаї нині шириться невідомий раніше вірус - медики зафіксували вже 300 випадків інфікування. Патоген, що належить до родини коронавірусів, призводить до пневмонії та проблем з диханням. Унаслідок недуги вже загинуло шестеро людей.

Про те як атакують такі смертоносні вірусі, як чума, сибірка та ебола – в інфографіках ТСН.ua (уперше матеріал опублікований 14.11.2019).

Свого часу чума викосила близько половини населення Європи. І от днями у Китаї у двох людей діагностували хворобу. Загалом же протягом останніх 20 років було зафіксовано близько 50 тисяч випадків захворювання серед людей.

Чума наразі класифікується ВООЗ як захворювання, що заново з’являється.

Фото: ТСН.ua

Сибірка відома ще з глибокої давнини – фіксують її і сьогодні. У жовтні у Тернопільській області України у дитини запідозрили сибірську виразку. На щастя, діагноз не підтвердився. Втім за рік до цього на Одещині одразу у п'ятьох людей діагностували сибірку. Інфекція поширилася від одного подвір'я, на якому захворіла корова.

Фото: ТСН.ua

У 1976 році вперше зафіксували спалах Еболи. Відтоді небезпечною хворобою заразилися понад 30 тисяч осіб, більш ніж 11 тисяч – померли. Спалахи недуги продовжуються й дотепер – так, лише цього літа від Еболи у Демократичній республіці Конго загинуло понад 2000 осіб.

Фото: ТСН.ua

Нещодавно стало стало відомо, що невдовзі еболі, ймовірно, буде покладено край - ученим вдалося створити ліки, які є ефективними у 90 % випадків. Відтепер їх видаватимуть усім пацієнтам у Демократичній Республіці Конго.

Як виникла Ебола, до яких втрат призвела та як зрештою стала виліковною - читайте у матеріалі ТСН.ua.

Фото: ТСН.ua

У країнах Азії у близько 300 людей уже виявили небезпечний смертельний коронавірус, який уперше виявили в китайському місті Ухань і який почав стрімко ширитися. Станом на ранок 21 січня 2020 року відомо вже про шість смертей через цей вірус.

Вірус з Уханя належить до великої родини коронавірусів. Розповсюдження хвороби розпочалося з ринку тварин. Вірус передається повітро-крапельним шляхом тваринам, людям.

Базові рекомендації для уникнення зараження коронавірусом:

  • уникати контактів з тваринами;
  • не їсти сире або погано оброблене м'ясо;
  • уникати контактів з людьми, у яких є ознаки захворювання;
  • регулярно та ретельно мити руки

Вірус схожий на застуду. Але, на відміну від неї, дуже швидко вражає легені й інші органи.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Атака найнебезпечніших хвороб
Наступна публікація