Де був ваш дім мільйони років тому: вчені створили інтерактивну мапу змін на поверхні Землі

Де був ваш дім мільйони років тому: вчені створили інтерактивну мапу змін на поверхні Землі

Фото: NASA

Нинішнє розташування тектонічних плит і континентів - тимчасова випадковість. 

Каліфорнійський палеонтолог створив інтерактивну карту, яка дозволяє побачити, як далеко рідні міста перемістилися за 750 мільйонів років дрейфування континентів.

Про це пише CNN.

Онлайн-мапа, розроблена Яном Вебстером, містить низку інструментів, які також дозволяють легко дізнатися більше про Землю, наприклад, де жили перші рептилії або коли розпустилася перша квітка.

"Це показує, що наше середовище динамічне і може змінюватися", - сказав Вебстер. "Історія Землі довша, ніж ми можемо уявити, а нинішнє розташування тектонічних плит і континентів - тимчасова випадковість. У майбутньому все буде інакше. Земля може пережити всіх нас". 

Веб-застосунок заснований на візуалізації геологічної моделі, створеної геологом і палеогеографом Крістофером Скотезом. Моделі Скотеза описують тектонічний розвиток плит, починаючи від 750 мільйонів років тому, незабаром після того, як зелені водорості вперше з'явилися в океанах Землі.

Візуалізація карти Вебстера дозволяє користувачам вводити своє місце розташування і бачити, де були їхні міста сотні мільйонів років тому.

Розташування Києва 750 млн років тому.
Розташування Києва 400 млн років тому.

Нагадаємо, у NASA за останні десять років назбиралося чимало світлин Сонця, адже стежать за ним безперервно. Тож їх вирішили поєднати в одне захопливе відео: десять років життя сонця вмістилося у медитативний ролик довжиною в годину.

Повʼязані теми:

Наступна публікація