Дешево і сердито: як купити найкращий смартфон і не переплатити

Дешево і сердито: як купити найкращий смартфон і не переплатити

Фото: Fairphone

Обираємо найкращий смартфон в найбільш популярному ціновому сегменті - 3,5-4 тис. грн.

 Сьогодні одними з найбільш продаваних в Україні смартфонів є моделі ціною близько 3,5-4 тис. гривень. За таку ціну можна придбати мобільний пристрій, що дозволяє і в ігри з гарною графікою пограти, і фільми в хорошій якості подивитися, і встановити пару десятків додатків без великих втрат для швидкості роботи, а також з хорошою автономністю і пристойною камерою.

За відносно невеликі гроші буде складно знайти модель, в якій всі ці параметри будуть однаково сильні, але точно можна підібрати гідний гаджет, відповідний вашим запитам.

[Article_attached position = "1"]

Що потрібно знати про недорогі смартфони, визначаючись з покупкою?

Років три тому за смартфон, який дозволить дивитися фільми, грати в красиві іграшки і при цьому не буде дратувати через те, що якість фотографій огидна, а інтерфейс повільний, треба було викласти не менше 600-700 доларів. Сьогодні, завдяки здешевленню технологій і масовій експансії китайських виробників, ті ж можливості пропонують гаджети за 150-200 доларів.

Може виникнути питання, навіщо тоді переплачувати і купувати один із сучасних флагманів або навіть смартфонів середнього рівня, якщо можна обмежитися цілком бюджетної покупкою і отримати все бажане? Проблема в тому, що поліпшення будь-якого компонента в пристрої будь то камера або екран, тягне за собою необхідність покращувати й інші складові, такі як процесор, пам'ять, акумулятор, навантаження на які автоматично зростає. Все це разом вже тягне на серйозну надбавку до вартості пристрою. Звідси і захмарні ціни на флагмани. Тому, головне правило при виборі бюджетного смартфона - одразу визначитися з його основними функціями, які вам дійсно необхідні.

[Article_attached position = "2"]

Екран

У більшості пристроїв сегмента 3,5-4 тис. гривень буде встановлено екран з HD (1280x720 пікселів) якістю. Для діагоналі 4,5-5 дюймів цього достатньо для комфортної роботи. Можливі і варіанти з "поліпшеним" екраном з більш високою роздільною здатністю рівня FullHD, яке робить зображення більш реалістичним. Питання в тому, наскільки це необхідно?

Навіть якщо ви знайдете у продажу недорогу модель з FullHD, разом з більш насиченою картинкою на екрані ви гарантовано отримаєте проблеми з продуктивністю і часом роботи без підзарядки. Звичайно, подивитися серію улюбленого серіалу в більш високій якості, добре, але чи варто це роздратування через очікування при виконанні інших операцій і чи варто при цьому постійно шукати розетку - обирати покупцю. Краще звернути увагу на те, чи є у телефона функція підтримки роботи в рукавичках - сьогодні це не рідкість навіть у недорогих моделях. Наскільки вона корисна, ви з лишком оціните взимку, коли не доведеться морозити руки або бігти в приміщення, щоб відповісти на дзвінок.

[Article_attached position = "3"]

Камера

Якість камери в смартфоні за 4 тис. гривень і за 14 тис. природно буде відрізнятися, навіть якщо у них буде вказано однакову кількість мегапікселів. Більшість бюджетних смартфонів дозволяють робити цілком пристойні знімки при хорошому освітленні на середній відстані від об'єкта. У пейзажах буде погана деталізація, а при макрозйомці можуть бути проблеми з фокусуванням. Що б не обіцяв виробник, "камери як у iPhone" в гаджеті, який в три-чотири рази дешевший за "яблучний" пристрій, не буде.

Якість зйомки визначає сам модуль камери, алгоритми обробки, драйвери та інші дрібниці. Тобто, якщо, наприклад, Samsung або LG мають репутацію виробників флагманських смартфонів з найкращими камерами на ринку, це зовсім не означає, що їх пристрої бюджетного сегменту матимуть такі ж показники. Не варто також покладати надій і на фронтальну камеру - похвалитися ідеальним селфі на фоні Ейфелевої вежі не вийде. Але така камера відмінно впорається з відеодзвінками або нехудожньої фотографією.

Пам'ять

Ще однією статтею економії в недорогих моделях є пам'ять. На відміну від флагманів, "бюджетники" найчастіше мають порівняно невеликий обсяг вбудованої флеш-пам'яті, зате на додачу, майже завжди є підтримка карт microSD, що дозволяють розширити вбудовані ресурси. Флеш-пам'ять в бюджетному смартфоні, найчастіше обмежена 8 ГБ. Якщо ви не плануєте завантажувати в пам'ять пристрою відео, великою кількістю фотографій або музики, то цього обсягу цілком достатньо для нормальної роботи. Любите мистецтво - одразу купуйте microSD на 8, 16 або 32 ГБ залежно від потреб.

Об'єм оперативної пам'яті в бюджетних смартфонах коливається від 500 МБ в більш старих моделях до 2 ГБ в найсвіжіших. Приблизно стільки ж потрібно для швидкої роботи пристроїв на Android 5.0. Але і смартфон з 1 ГБ оперативної пам'яті цілком підійде, якщо швидкодія для вас не основний показник. Різниця в швидкості виконання основних функцій становитиме долі секунди.

Батарея

Типовий показник часу автономної роботи в смартфоні цінового сегмента 3,5-4 тис. гривень - до півтора днів. Якщо пристрій інтенсивно використовується, цей термін зменшиться до одного дня, а якщо економно - то батареї може вистачити і на дві доби. Хоча з правила є винятки у вигляді смартфонів з великим акумулятором.

На що ще варто звернути увагу при виборі

Виробник

Якщо ви купуєте недорогий пристрій, переконайтеся, що його виробник або дистриб'ютор забезпечить його ремонт або заміну в разі поломки. На бренді можна заощадити, але можна і заплатити двічі. Другий нюанс з походженням смартфона стосується контролю якості. На великих і всім відомих заводах з цим трохи краще, на маленьких фабриках "дядечки Ляо" - може бути від "гірше" до "ніяк". Якщо ви вибираєте смартфон під локальною маркою (тобто вироблений за ОЕМ або ODM-контрактами), краще обрати ту, у якої більш тривала історія на українському ринку або ширша мережа продажів на світовому ринку. Контроль якості та пристойний сервіс зазвичай супроводжують ці показники.

Екран

Просто запам'ятайте, якщо в характеристиках заявлена TN-матриця - це одразу не підходить, адже це і бляклі кольори, і жахливі кути огляду, і майже напевно - повітряний прошарок, який погіршує читання на сонці. Якщо в характеристиках вказана TFT-матриця, то з рівною долею ймовірності мова може йти як про TN, так і про варіації на тему IPS. Якщо смартфон маловідомої фірми, швидше за все, мова йде про TN-матриці, якщо мова про відомі бренди на кшталт Samsung, HTC або Sony - екран буде нормальний. Якщо вас дратують кричущі кольори, то AMOLED і Super AMOLED вам теж не підійдуть. Хоча в цій ціновій категорії вони - велика рідкість. Такі матриці частіше ставлять в дорогі апарати.

Другий нюанс, пов'язаний з екраном, стосується авторегулювання підсвічування. У недорогих апаратах воно зазвичай працює погано, влітку доводиться "викручувати" на максимум вручну, але це все одно набагато зручніше, ніж кожен раз заглиблюватися в налаштування при виході з приміщення на сонце і навпаки.

Інтерфейси і модулі зв'язку

Якщо ви часто їздите закордон і користуєтеся там мобільним інтернетом, варто звернути увагу на пристрої з підтримкою LTE. Якщо ж телефон буде використовуватися тільки в Україні, підтримка зв'язку останнього покоління не потрібна зовсім. У нас ця технологія з'явиться нескоро і до цього часу ви напевно встигнете не один раз поміняти свій смартфон, та й потреба в цій характеристиці сильно звужує вибір. Але якщо вона вам дійсно потрібна, то хороші моделі смартфонів з LTE ви знайдете навіть серед недорогих пристроїв.

Якщо плануєте придбати до смартфону додаткові девайси, наприклад, браслет-крокомір, дивіться, щоб в ньому використовувався Bluetooth версії 4.0 - це найбільш поблажлива до акумулятора версія.

Так що ж вибрати?

Смартфонів за 3-4 тис. гривень на ринку багато, але ми підібрали кілька моделей, що виділяються на тлі конкурентів особливими сильними сторонами.

Найкраща камера і дизайн корпусу: Microsoft Lumia 640

Фото: ТСН.ua

Орієнтовна ціна: 4 тис. гривень

Якщо ви ще не в курсі, то смартфон від Microsoft сьогодні - це вчорашня Nokia. У Microsoft дуже сильна лінійка недорогих смартфонів, якій є що протиставити Android. І Lumia 640 - найстарший з них. Це єдиний смартфон в списку на Windows Phone і у нього є цілих п'ять сильних сторін:

- найкраща камера на ринку в своїй ціновій категорії - дивлячись на знімки, зроблені цим смартфоном, складно повірити, що на таке здатний настільки недорогий апарат, особливо в поганих умовах зйомки: вночі, в дощ, в сутінках;

- найкращий дизайн і матеріали корпусу (особливо сподобається любителям яскравих кольорів);

- плавний інтерфейс на тлі Android-смартфонів;

- річна підписка на Office 365;

- вище середнього час автономної роботи (оскільки Windows Phone більш лояльний до акумулятора, ніж Android).

По суті, у Microsoft вийшла настільки вдала модель, що єдине, що можна віднести до її недоліків - це сама операційна система. Справа в тому, що Google категорично відмовляється випускати мобільні додатки своїх популярних сервісів для мобільної версії Windows. Тим, хто жити не може без Google Maps, Google Transate, Google Keep, Hangouts та інших сервісів "корпорації добра", з Windows Phone буде сумно. Альтернативи їм є, але далеко не кожен готовий перевчатися.

Найкраща батарейка: Lenovo P70 і Lenovo P780

Фото: ТСН.ua

Орієнтовна ціна на LenovoP70: 4 тис. гривень за мінімальну комплектацію

Орієнтовна ціна на LenovoP780: 3 тис. гривень

Свого часу Lenovo переможно увірвалася на український ринок з декількома моделями, в тому числі і P780 - смартфоном в металевому корпусі з акумулятором ємністю 4000 мАг. Для позаминулого року це був практично рекорд, тому апарат вийшов успішний. У нинішньому році Lenovo випустила багато моделей з аналогічним акумулятором і одного прямого спадкоємця колишнього хіта - P70. У частині дизайну, камери, інтерфейсу (на обох предустановлено Android 4.4 і однакова версія фірмової оболонки) обсягу вбудованої і оперативної пам'яті, ємності батарейки - моделі просто близнюки. У них є тільки дві відмінності: P70 в пластиковому, а не металевому корпусі, і у нього інший процесор. Працювати з ним трохи менш приємно, але немає проблем з GPS. Lenovo P780 коштує дешевше нової моделі, але в нього трохи краще корпус і продуктивність. Але модель більше не виробляється і пропозиції на ринку закінчуються. Якщо на момент прочитання цього тексту і під час обмірковування покупки, вона попадеться вам у продажу, то серед всіх довгожителів ми рекомендуємо вибирати саме P780. Якщо її вже немає, сміливо беріть P70, цей апарат також дуже гарний.

Продуктивність: Lenovo A8 / A808t

Фото: ТСН.ua

Орієнтовна ціна: 3,8 тис. гривень

У Lenovo A8 цілих 2 ГБ оперативної пам'яті і при цьому він умістився в цінову категорію до 4 тис. гривень. Смартфон оснащується 8-ядерним процесором Mediatek MT6592, і він досить потужний, щоб забезпечувати завидну швидкодію за витрачені на його придбання гроші. По продуктивності Lenovo перевершує Xiaomi Redmi 2, але поступається йому за часом автономної роботи і дизайном.

Баланс ціни, дизайну, камери і продуктивності: Xiaomi Redmi 2

Фото: ТСН.ua

Орієнтовна ціна: 4тис. гривень

Xiaomi - молодий і зухвалий китайський виробник, який навіть на рідному ринку дивує ціною. В Україні, де недорогих "китайців" значно менше, вихід на ринок кожної нової моделі Xiaomi сприймається як свято. Саме цей пристрій цікавий новим 64-бітовим процесором Qualcomm Snapdragon 410, який зазвичай встановлюють в моделі подорожче мінімум на тисячу гривень, колірними рішеннями корпусу, сильної (хоч і поступається Lumia 640) камерою і компактними розмірами. В апарата є два недоліки: не варто розраховувати, що його скромний акумулятор протримається більше одного дня, а також - що для нього безболісно пройде установка великої кількості додатків. Саме ця модифікація Redmi 2 поставляється з 1 ГБ оперативної пам'яті (є така ж модель з 2 Гб, але вона коштує дорожче). Хоча смартфон досить потужний і тягне навіть важкі ігри, з плавністю інтерфейсу у нього з часом виникають проблеми. Зате, на відміну від того ж ASUS Zenfone 5, який в "сірих" поставках коштує приблизно тих же грошей і теж оснащується 1 ГБ оперативної пам'яті, у Redmi 2 досить популярний процесор. А це означає, що проблем з адаптацією додатків бути не повинно, тоді як у екзотичних смартфонів на процесорах Intel з іграми деколи ще бувають проблеми.

Баланс між брендом і ціною: LG L Bello

Фото: ТСН.ua

Орієнтовна ціна: 3,7 тис. гривень

Пристрої компаній з ім'ям на ринку завжди коштують дорожче, ніж смартфони маловідомих виробників. Якщо в топовом сегменті їх переваги помітні неозброєним оком, то в колі недорогих смартфонів вони зазвичай відверто поступаються "молодій шпані". Тим не менш, існує досить велика категорія людей, які не готові купувати з міркувань недовіри або статусу продукцію без брендової складової. Таким ми б порадили LG L Bello. Моделі близько року. Вона не блищить продуктивністю або камерою, як флагмани цього виробника, але впевнено тягне на міцного середнячка. При цьому, виглядає незвично і працює від одного заряду батареї досить довго.

Ніна Глущенко

Повʼязані теми:

Наступна публікація