Дістанеться всюди. Мікропластик увійшов у харчовий ланцюг людини – учені

Дістанеться всюди. Мікропластик увійшов у харчовий ланцюг людини – учені

Фото: Pexels

Експеримент виявив його у людей з різних кінців світу.

Дослідження на восьми добровольцях вперше показало, що мікропластик можна виявити в людському калі.

Результати дослідження представили на гастроентерологічної конференції у Відні, а розповідає про це прес-служба організаторів конференції.

Людство виробляє близько 400 мільйонів тонн пластику на рік, в переробку при цьому йде не більше 20 відсотків – весь інший пластик потрапляє в довкілля, де розпадається на дрібні частинки, які потрапляють в харчові ланцюги.

Філіп Швабль з медичного університету Відня і його колеги проаналізували зразки калу восьми учасників дослідження з Фінляндії, Італії, Японії, Нідерландів, Польщі, Росії, Великої Британії та Австрії.

В усіх зразках вони знайшли мікропластик – всього вчені нарахували цілих дев'ять його видів. В середньому в кожних 10 грамах калу можна було знайти 20 мікрочастинок розміром від 50 до 500 мікрометрів.

Вчені виявили мікрочасточки пластику у тілі людини

Вчені виявили мікрочасточки пластику у тілі людини

"Це перше в своєму роді дослідження, і воно підтверджує те, що ми давно підозрювали, - пластик в кінцевому підсумку добирається до людського кишечника", - сказав вчений.

Він відзначив, що особливо важливо зрозуміти, що це означає, зокрема, для пацієнтів із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Дослідження на тваринах показали, що хоча найбільш висока концентрація мікропластику спостерігається в кишечнику, найменші частинки здатні потрапляти в кров і лімфу і навіть можуть досягнути печінки.

Зазначається, що учасники експерименту вели щоденники харчування, аналіз яких показав, що всі вони їли їжу, упаковану в пластик або пили воду з пластикових пляшок. Шість з восьми людей також їли морську рибу – в океан, за різними оцінками, потрапляє до п'яти відсотків всього пластика.

Вчені сподіваються, що їм вдасться отримати фінансування на більш масштабне дослідження, яке, зокрема, дозволить оцінити, скільки пластика може залишатися в організмі людини, а не виходити з організму разом з екскрементами.

Нагадаємо, Комітет Європарламенту з навколишнього середовища проголосував за заборону в Євросоюзі з 2021 року використання одноразових пластикових виробів. Заборона торкнеться виробів, на які припадає понад 70% морського сміття.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Схуднення та здорове харчування
Наступна публікація