Доказів зв'язку групи крові з ризиком заразитися коронавірусом дедалі більше: що з'ясували вчені

Доказів зв'язку групи крові з ризиком заразитися коронавірусом дедалі більше: що з'ясували вчені

Фото: Associated Press

Схоже, група крові "дарує" деяким людям не лише менший ризик інфікуватися, а й легший перебіг хвороби у разі зараження.

Дослідження продовжують об'єднуються навколо ідеї, що люди з першою групою крові мають невелику перевагу під час пандемії коронавірусу.

Два дослідження, опубліковані нещодавно, демонструють що серед людей з цією групою крові більш низький ризик зараження коронавірусом, а також менше випадків важкого перебігу хвороби, пише Bisiness Insider.

Обидва нових дослідження були опубліковані в середу в журналі Blood Advances.

Пацієнти з першою та третьої групою крові легше переносять COVID-19

Від лютого до квітня у лікарнях Ванкувера в Канаді обстежили  95 тяжкохворих пацієнтів з COVID-19. Дослідники виявили, що пацієнти з першою та третьої групами крові проводять у відділенні інтенсивної терапії в середньому на 4,5 дня менше, ніж пацієнти з другою або четвертою - вони перебувають там в середньому 13,5 днів. Водночас дослідники не виявили жодного зв'язку між групою крові і тривалістю перебування пацієнтів в лікарні загалом.

Однак вони виявили, що лише 61% пацієнтів з першою та третьою групою крові потребували штучної вентиляції легень, порівняно з 84% серед пацієнтів з другою та четвертою групою.

Водночас пацієнти з другою та четвертою групою також частіше потребували діаліз - процедурі, яка допомагає ниркам фільтрувати токсини з крові.

"Пацієнти з цими двома групами крові можуть мати підвищений ризик органної дисфункції або недостатності через COVID-19, ніж люди з першою та третьою групою крові", - вважають автори дослідження.

В іншому, червневому, дослідженні був виявлений ​​аналогічна зв'язок: у пацієнтів в Італії та Іспанії з першою групою крові ризик важкого перебігу коронавірусної інфекції був на 50% нижчим, ніж у пацієнтів з іншими групами крові.

Люди з першою групою крові менш сприйнятливі до інфекції

Друге нове дослідження показало, що люди з першою групою крові, схоже, трохи менше ризикують заразитися коронавірусом. 

Команда досліджувала майже пів мільйона людей в Данії, які пройшли тестування на COVID-19 у період від кінця лютого до кінця липня. З приблизно 4600 людей, які отримали позитивний результат і повідомили про свою групу крові, 38,4% мали першу групу крові. Але це нижче за поширеність першої групи крові в країні, яка становить 41,7%. 

Попри результати досліджень, медики наголошують, що зв'язок між групою крові та зараженням коронавірусу все ще залишається не до кінця зрозумілим, то ж не варто ані панікувати, ані нехтувати правилами безпеки.

Вакцину проти коронавірусу зможуть випробувати понад 4 тисячі українців

Вакцину проти коронавірусу зможуть випробувати понад 4 тисячі українців

Повʼязані теми:

Наступна публікація