Дослідження: регулярне вживання кофеїну змінює мозок

Дослідження: регулярне вживання кофеїну змінює мозок

Фото: Facebook

Регулярне вживання алколоїдів не проходить безслідно для нашого мозку, повідомляють вчені з Базельського університету в своєму дослідженні.

Вважається, що кава або її активна речовина кофеїн є найбільш споживаною у світі психоактивною речовиною. За регулярного вживання кави як мінімум, змінюється сіра речовина мозку, проте це тимчасовий ефект, стверджують вчені Базельського університету.

Про це повідомляє Der Standard.

Висновок вчених виявився несподіваним: кофеїн, який вживали в рамках дослідження, не погіршив сон учасників експерименту, проте вчені виявили зміни в сірій речовині мозку.

У дослідженні брали участь 20 молодих здорових людей, які регулярно пили каву і в своєму звичайному житті. Протягом 10 днів два рази на добу вони отримували таблетки і використовували інший кофеїн. В один період дослідження вони брали таблетки з кофеїном, в інший період - таблетки-плацебо. Після 10 днів вчені визначали обсяг сірої речовини в мозку учасників за допомогою знімків мозку. Вони також спостерігали за якістю сну випробовуваних у спеціальній лабораторії за допомогою електроенцефалографії.

Зіставлення даних показало, що учасники дослідження спали однаково глибоко, незалежно від того, чи брали вони таблетки з кофеїном чи плацебо. Однак через 10 днів приймання плацебо, тобто утримання від приймання кофеїну, обсяг сірої речовини в мозку учасників визнавався більше, ніж після такого ж по тривалості періоду приймання таблеток з кофеїном.

"Особливо явними були відмінності в середній частині правої скроневої частки мозку, включаючи гіпокамп, область мозку, що грає центральну роль в консолідації пам'яті. Наші висновки не обов'язково означають, що вживання кофеїну негативно впливає на мозок, - підкреслює одна з керівниць дослідження Каролін Райхерт, - але щоденне вживання кофеїну, очевидно, змінює нашу когнітивну "апаратуру", що як мінімум дає привід для проведення подальших досліджень.

Звісно ж, що кофеїн зменшує обсяг сірої речовини в мозку, проте вже через 10 днів утримання від вживання кофеїну в учасників спостерігалася значна його регенерація

"Таким чином, зміни морфології мозку є тимчасовими. Але систематичних порівнянь між людьми, які п'ють каву, і тими, хто зазвичай не п'є кави або вживає мало кофеїну, досі зроблено не було", - підсумувала Райхерт.

Нагадуємо, що вчені створили перший у світі програмований живий організм

Повʼязані теми:

Наступна публікація