Науковці радять збільшити інтервал між першою та другою дозами Pfizer для кращого імунітету – дослідження

Науковці радять збільшити інтервал між першою та другою дозами Pfizer для кращого імунітету – дослідження

Фото: Associated Press

Дослідники вважають, що для ефективнішої дії препарату проти штаму "Дельта" потрібно збільшити паузу між двома дозами до 8 тижнів.

Довший інтервал між першою та другою дозами вакцини від коронавірусу Pfizer-BioNTech допомагає організму виробляти більше антитіл, які борються з інфекцією, зокрема зі штамом "Дельта".

Про це йдеться у дослідженні, проведеному групою вчених з Великої Британії, передає BBC.

Так, дослідники порівняли імунні відповіді 503 співробітників Національної служби охорони здоров'я Англії (NHS), які отримали дві дози з різними інтервалами в кінці 2020 року та на початку 2021 року, коли у світі вирував штам "Альфа", вперше виявлений у Британії. Рівень антитіл у крові вимірювали через місяць після другої дози вакцини. 

На думку дослідників, під час поширення штаму "Дельта", оптимальним інтервалом між щепленнями вакциною Pfizer є 8 тижнів. 

Отримані дані свідчать про те, що:

  • як короткі, так і тривалі інтервали дозування вакцини Pfizer викликали загальну сильну імунну відповідь;
  • 3-тижневий проміжок між дозами генерував менше антитіл, які можуть нейтралізувати вірус і зупиняти його інфікування клітин, ніж 10-тижневий інтервал;
  • тоді як рівень антитіл опускався після першої дози, рівень Т-клітин - іншого типу імунних клітин - залишався високим;
  • більш тривалий проміжок між вакцинацією призвів до зменшення Т-клітин загалом, але більшої частки допоміжних Т-клітин які, на думку дослідників, підтримують імунну пам'ять.

Експерти вважають, що результати підтверджують рішення Великої Британії про подовження інтервалів між першою та другою дозою.

Зазначимо, що згідно із загальними рекомендаціями, щеплення вакциною Pfizer/BioNTech потрібно робити двічі з інтервалом 21-28 днів. До слова, науковці досі достеменно не знають, як довго триває захист від вірусу після повної вакцинації.

Нагадаємо, дві дози вакцини від коронавірусу компаній Pfizer або AstraZeneca є майже настільки ж ефективними проти заразнішого штаму "Дельта", як і проти раніше відомої мутації "Альфа". Експерти провели аналіз перебігу захворювання серед пацієнтів, щеплених цими вакцинами в Англії.

Повʼязані теми:

Наступна публікація