Екс-працівник розкрив діяльність компанії, що використала дані 50 млн акаунтів Facebook

Екс-працівник розкрив діяльність компанії, що використала дані 50 млн акаунтів Facebook

Facebook, соцмережі / Фото: Reuters

Cambridge Analytica сприяла у піарі Brexit та напряму співпрацювала з російським "Лукойлом".

Засновник Facebook Марк Цукерберг шкодує, що персональні дані користувачів використали політтехнологи і, фактично, маніпулювали громадською думкою. Зокрема, щоб вплинути на результати виборів у США. Засновник соцмережі готовий свідчити перед Конгресом Сполучених Штатів, йдеться у ТСН.16:45.

Зняті на приховану камеру одкровення директора компанії "Кембридж Аналітика" доводять, що та незаконно збирала інформацію про персональні дані американців. Заохотивши 270 тисяч людей заповнити свою анкету і поставити кілька додаткових галочок за 1-2 долари, британська компанія дістала особисті дані усіх їхніх друзів. Це - 50 мільйонів американців. Ніхто з них не давав дозволу і взагалі не знав про цю фірму.

"Можна надіслати якихось дівчат до будинку іншого кандидата, у нас багатий досвід таких речей. Можемо привести з собою на вихідні українських дівчат. Вони дуже красиві, і це дуже добре працює", - ця цитата голови Cambridge Analytica Александера Нікса зафіксована на відео.

"В цьому записі Нікс також говорить про електронні засоби впливу на вибори. Фейкові сторінки. Саме так росіяни втручалися в наші президентські вибори. Тепер ми зобов”язані точно знати: а як Фейсбук це допустив, чи розуміли вони, як використовували зібрану через Фейсбук інформацію", - пояснює член комітету Конгресу з розвідки Адам Шифф.

Вибачте, що обманув довіру – Цукерберг перепросив у користувачів

Вибачте, що обманув довіру – Цукерберг перепросив у користувачів

Один зі співробітників "Кембридж Аналітики", 28-річний канадієць Крістофер Вайлі, особисто знав радника Трампа Стіва Беннона. Допомагав йому з піар-кампанією Брекзіту в Великій Британії тими самими фейсбучними методами. Шокований масштабами своїх дій - він звільнився з компанії і довірився журналістам. Надавши їм робоче листування, яке доводило: одним з прямих клієнтів "Кембридж Аналітики" був російський "Лукойл", аналітичні записки направляли Вагіту Алекперову, наближеному до Путіна. Протягом передвиборчої кампанії Дональда Трампа саме "Кембридж Аналітика" продумала і просунула слоган “Шахраювата Гіларі”, спрямований проти його конкурентки.

Один з колишніх співробітників Фейсбука свідчить перед британським парламентом: намагався звернути на зловживання увагу керівництва. Але намарно.

"Фейсбук, наскільки мені відомо, жодного розслідування не проводив. Якби вони розуміли всю глибину проблеми, вони б щось зробили за час між груднем 2015 року і минулою п'ятницею", - впевнений колишній менеджер компанії Facebook Сенді Паракілас.

Акції Фейсбука за лічені години стрімко дешевшають, вартість компанії падає. Мережею розходиться хештег “видали фейсбук”, участь у акції бере зокрема засновник популярного месенджера WhatsUp Брайан Ектон. Фейсбук мовчить кілька днів, і лише в ніч на четвер, 22 березня, за київським часом Марк Цукерберг пише звернення до користувачів.

"Я заснував Фейсбук і саме я відповідаю за те, що відбувається на нашій платформі. Я збираюся зробити все, аби захистити нашу спільноту", - йдеться у заяві.

Цукерберг твердить, що стороннім компаніям заборонили збирати інформацію про друзів користувачів ще три роки тому. Просто "Кембридж Аналітика" збрехала і не видалила раніше зібраних даних. Тепер Фейсбук збирається перевіряти усі компанії і надалі обмежувати їхній доступ до наших з вами особистих даних. І перевірятиме усі компанії, які збирали інформацію до 2014 року.

Проте аналітики застерігають, не лише Facebook збирає дані користувачів – це роблять і Apple, і Google, і Android. І цими даними ми особисто ділимося з цифровою системою.

Що ж до співпраці зі штабом Трампа, до останнього голова "Кембридж Аналітики" почувався в абсолютній безпеці, навіть ходив давати свідчення до слідчої комісії сенату Сполучених Штатів. На запитання, чи зустрічався він з Дональдом Трампом особисто, директор "Кембірдж Аналітики" відповідає: "Багато разів. Ми робили для нього всі дослідження, пошук інформації, аналітику".

Вихваляється він перед новим потенційним клієнтом чи говорить на цьому записі правду, з'ясовувати слідству.

Про те, як стало відомо про витік даних та як це позначилось на соцмережі, читайте у матеріалі ТСН.ua: Скандал з Facebook.

Кореспондент ТСН Яна Слєсарчук

Повʼязані теми:

Наступна публікація