Експериментальна вакцина від COVID-19 показала позитивні ранні результати у випробуванні на людях

Експериментальна вакцина від COVID-19 показала позитивні ранні результати у випробуванні на людях

Фото: Associated Press

Частина учасників мала лихоманку після другої дози.

Німецька компанія BioNTech і фармацевтичний гігант Pfizer повідомили про позитивні попередні результати спільного проєкту з розробки вакцини проти коронавірусу.

Про це пише Science Alert.

Попередні дані отримані з так званого дослідження фази 1/2, метою якого було показати, що вакцина не токсична і викликає реакцію імунної системи, щоб підготувати організм до боротьби з вірусом.

З 45 людей віком від 18 до 55, які взяли участь у випробуванні, більшість отримали дві дози з інтервалом в 21 день вакцини або плацебо. Відносно велика кількість учасників мала лихоманку після другої дози, згідно з дослідженням, але це не є несподіваним і не вважається каменем спотикання.

Вакцина заснована на РНК-месенджері, генетичному коді, який проникає в клітини людини, щоб змусити їх генерувати антитіла, які спеціально адаптовані до коронавірусу.

Кілька компаній опублікували результати початкових етапів клінічних випробувань, стверджуючи, що їхні експериментальні вакцини викликають відповідь імунної системи.

За даними Лондонської школи гігієни і тропічної медицини, всього 23 проєкти щодо вакцин від COVID-19 почали клінічні випробування на людях.

Деякі перейшли до другого етапу або третього етапу, коли їх вводили тисячам добровольців для оцінки їхньої ефективності, відстеження побічних ефектів і збирання іншої інформації, яка дозволить їх безпечно використовувати.

Вакцина, створена американською біотехнологічною фірмою Moderna, і одна з Оксфордського університету у співпраці з британо-шведською фірмою AstraZeneca, входить в число тих, які перебувають на найбільш просунутій стадії розробки, поряд з кількома китайськими проєктами.

Нагадаємо, центральна військова комісія Китаю дозволила використовувати експериментальну вакцину від COVID-19 серед військових. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація