Експерти ІТ-галузі показали майбутню епоху роботів: машини вже працюють замість юристів і лікарів

Експерти ІТ-галузі показали майбутню епоху роботів: машини вже працюють замість юристів і лікарів

Десятки професій зникнуть, бо машини замінять людину.

Електронні системи вдосконалюються навіть не щодня, а щогодини, тому світ стрімко наближається до епохи роботів. У такому майбутньому переконані учасники виставки найновіших технологій в іспанській Барселоні, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

Уже зараз реальністю стає немислимий раніше "розумний дім", коли маючи смартфон або планшет можна керувати буквально всією електронікою в квартирі. Система дозволяє дистанційно керувати кухонними приладами чи підняттям жалюзі, фіксує всі параметри та запобігає аваріям, наприклад, на водопроводі, а також регулювати опалення, заощаджуючи кошти на комуналку.

Через 30 років кількість розумних роботів перевищить населення Землі

Через 30 років кількість розумних роботів перевищить населення Землі

Фахівці наголошують, що роботизувати можна все, що має електронну складову, а галузей, де б штучний інтелект не міг би замінити людину, просто не існує. Біодатчики можуть контролювати стан здоров'я матері та в режимі реального часу надсилати дані про кардіограму, температуру пульс і тиск синові в інше місто, замінюючи собою медсестру та доглядальницю. Більше того, вже сьогодні штучний інтелект розпізнає до 40 хвороб – для цього більше не треба збирати консиліум лікарів. Лідери хай-тек індустрії переконують, що потрібно всього кілька років, аби один маленький чип замінив розумовий потенціал людини. До того ж, розумовий потенціал роботів перевищуватиме людський у сотні разів.

Голова японського технологічного гіганту Сон Масайосі каже, що вже за три десятиліття суперрозумних роботів буде на планеті на 4 мільярди більше, ніж людей. І вони займуть чимало робочих місць, до прикладу, юристів. В одній з компаній уже розробили бота, який може виконувати поки що не надто складну роботу, зокрема реєстрацію бізнесу. Перевагами машини є те, що вона не хворіє та не потребує відпусток, лікарняного й навіть перерв, а може працювати 24 години на добу 7 днів на тиждень. Юридичний відділ перевіряє оригінальність назви підприємства, підбирає коди для видів діяльності, розраховує кількість податків на рік і ще встигає жартувати, бо звичайним юристам зазвичай не до сміху за роботою, а робот може розрядити серйозну атмосферу. Зі своїм завданням машина впоралася за 15 хвилин – розробники кажуть, що це швидше, ніж спромігся б живий юрист, а крім того клієнт застрахований від помилки. Так бот заощаджує час людям і гроші компанії, котрій придбати одного робота вигідніше, ніж оплачувати послуги трьох юристів.

Кореспондент ТСН Ірина Маркевич

Повʼязані теми:

Наступна публікація