Facebook видалив низку українських фейкових пабліків. Серед них опинилися Znaj.ua та Politeka

Facebook видалив низку українських фейкових пабліків. Серед них опинилися Znaj.ua та Politeka

Facebook / Фото: Associated Press

На них було підписано понад чотири мільйони осіб.

Компанія Facebook провела масштабну операцію із видалення фейкових пабліків у соцмережі в іракському та українському сегменті. Зокрема серед них опинилися відомі акаунти Znaj.ua, Politeka та Hyser, які рекламували фейкові новини.

Про це повідомляє пресслужба соцмережі.

"Ми також видалили 168 облікових записів, 149 сторінок Facebook та 79 груп за участь у скоординованій неправдивій поведінці в Україні, зосередженій на внутрішній тематиці. Люди, що стояли за цією діяльністю, використовували підроблені облікові записи для управління групами та низкою сторінок - деякі з них з часом змінювали свої назви, а також для посилення залучення, поширення контенту та заходу людей на позаплатформові сайти, що представляють собою новинні агрегатори", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що загалом на ці акаунти було підписано близько 4,2 мільйона людей, а на фейкову рекламу було витрачено 1,6 мільйона доларів.

Фото: DFRLab

Переважна більшість із цих акаунтів вела на сайти Znaj Media Holdings. Найбільше фейкова реклама у Facebook посилалась на п’ять українських сайтів: Znaj.ua, Politeka.net, Akcenty, Hyser, та Clutch.ua.

За даними розслідування, просуванням акаунтів цих сайтів займалась PR-компанія Pragmatico через своє агентство Doping.

Фото: DFRLab

Більшість фейкових акаунтів створювались із прицілом на локальну аудиторію. Зокрема, до назви сайту просто додавались назви українських міст. Деякі з них мали тисячі підписників, тоді як за весь час існування не опублікували жодного запису.

Фото: DFRLab

За подібною схемою працювали і пабліки мережі "Реальний" із назвами українських міст. Більшість з них одночасно публікувало однакові меми, а також дописи із посиланнями на ті ж сайти Znaj.ua та Politeka.

Фото: DFRLab

Акаунти сайтів Znaj.ua та Politeka керувались з однієї IP-адреси, а також вони мали однакові фото на фоні і одночасно публікували ідентичні дописи.

Фото: DFRLab

Ще одним видаленим акаунтом у Facebook став паблік під назвою "Міністерство люстрації", яке теж пов’язали зі Znaj.ua та Politeka. На цій сторінці фейкові новини переважно стосувались звинувачень українських політиків у корупції. Водночас, на сайті Znaj.ua іноді були публікації із посиланням на "Міністерство люстрації".

Фото: DFRLab

Нагадаємо, наприкінці серпня компанії Twitter і Facebook звинуватили Китай у проведенні цілеспрямованої інформаційної кампанії з метою дискредитації протестів у Гонконзі. Зокрема в понеділок, 19 серпня, у компанії Twitter повідомили, що викрили інформаційну кампанію, що має ознаки "державної підтримки", спрямовану проти учасників протестів у Гонконзі. У рамках цієї кампанії чимало Twitter-акаунтів вели "скоординовані" дії щодо поширення в соціальній мережі Twitter інформації відповідного змісту, зазначається в повідомленні американської інтернет-компанії. На такі дії компанія відреагувала тим, що заблокувала 936 Twitter-акаунтів.

Повʼязані теми:

Наступна публікація