Facebook зупинила тисячі додатків, пов'язаних зі скандалом про виток особистих даних користувачів

Facebook зупинила тисячі додатків, пов'язаних зі скандалом про виток особистих даних користувачів

Фото: Associated Press

Проти низки розробників програмного забезпечення подали позови.

Соціальна мережа Facebook у п'ятницю, 20 вересня, що призупинила роботу десятків тисяч додатків в рамках розслідування після скандалу з Cambridge Analytica. Про це повідомляє Associated Press.

У розкритих судових документах йдеться, що кількість додатків дорівнює близько 69 тисяч, але у переважній більшості випадків призупинення їхнього сталося не після серйозного розслідування, а через те, що розробники додатків не відповіли на інформаційні запити. Від березня 2018 року компанія розпочала пошук програм, які мають доступ до даних своїх користувачів.

У Facebook повідомили, що заборонила низку додатків повністю і подала позови проти деяких, в тому проти південнокорейської компанії з аналізу даних під назвою Rankwave. У квітні вона подала до суду на LionMobi, що базується в Гонконзі, та JediMobi, що базується в Сінгапурі. Програми вказаних компаній заражали телефони користувачів соцмережі шкідливим програмним забезпеченням.

Журналісти AP припускають, що у 2014 році, ймовірно, кожен четвертий додаток міг отримувати доступ до даних користувачів Facebook без їх відома чи згоди.

Як повідомлялося раніше, гучний скандал виник довкола Facebook через витік даних своїх користувачів. Причина - потрапляння особистих даних мільйонів користувачів у розпорядження компанії Cambridge Analytica

Британсько-американська компанія Cambridge Analytica зібрала у 2016 році дані профілів 50-ти мільйонів користувачів соцмережі Facebook без їхньої згоди. Метою збору даних було створення програмного забезпечення для передвиборної кампанії тодішнього кандидата у президенти США Дональда Трампа, для передбачення електоральних рішень. 

Засновник Facebook Марк Цукерберг визнав провину соціальної мережі у витоку даних і розповів про кроки, які дозволять запобігти цьому у майбутньому. Пізніше голова відділу технологій Facebook Майк Шропфер повідомив, що кількість користувачів соцмережі, персональні дані яких без їхнього відома збирала компанія Cambridge Analytica, зросла від раніше заявлених 50 мільйонів до 87 мільйонів.  

Повʼязані теми:

Наступна публікація