Ген, що спричиняє деменцію, збільшує ризик ускладнень хворих на Covid-19 літніх людей

Ген, що спричиняє деменцію, збільшує ризик ускладнень хворих на Covid-19 літніх людей

Фото: Фотограф Максим Козменко

Люди з деменцією втричі частіше мають важку форму коронавірусу.

Дослідники виявили, що люди з генетичною мутацією, яка збільшує ризик деменції, також мають більше шансів появи важких ускладнень, захворівши на Covid-19.

Про це пише EurekAlert.

Це дослідження дозволяє припустити, що генетика може грати роль в тому, чому деякі люди більш вразливі до коронавірусу, ніж інші, і може допомогти пояснити, чому люди з деменцією сильно постраждали. 

Це дослідження показує, що цей високий ризик може бути викликаний не тільки наслідками деменції, віку або слабкості, або впливу вірусу в будинках для людей похилого віку. Ефект може бути частково обумовлений генетичною зміною, яка піддає пацієнтів ризику виникнення як COVID-19, так і деменції.

сказав дослідник Девід Мелцер

Дослідники з Медичної школи Університету Ексетера і Медичної школи Університету Коннектикуту проаналізували дані з британського Біобанку і виявили високий ризик важкої інфекції COVID-19 серед європейських учасників, які несуть дві помилкові копії гена APOE (названого e4e4). Один з 36 осіб європейського походження має дві несправні копії цього гена, і це, як відомо, збільшує ризик хвороби Альцгеймера до 14 разів, а також збільшує ризик серцево-судинних захворювань.

Тепер дослідницька група виявила, що перенесення цих генних мутацій подвоює ризики COVID-19 - навіть у людей, у яких не було цих захворювань. Раніше група виявила, що люди з деменцією втричі частіше мають важкий COVID-19. Частиною ефекту підвищеного ризику може бути вплив високої поширеності вірусу в будинках для людей похилого віку. 

Проте, нове дослідження показує, що генетичний компонент також може мати вплив. Дослідники виявили, що у людей з генотипом APOE e4e4 ризик розвитку важкого COVID-19 удвічі вищий, ніж у людей із загальною формою e3e3 гена APOE. Команда використовувала дані з вивчення англійської Біобанку, в якому зібрані дані про здоров'я і генетиці 500 000 чоловік.

У цьому аналізі 2,36% учасників з європейським походженням мали дефектний ген ApoE e4e4, але у 5,13% з них із позитивним результатом на COVID-19 ризик подвоювався порівняно з людьми із загальною формою e3e3 гена APOE.

Це приголомшливий результат, і це ще раз показує, що збільшення ризику захворювання, яке здається неминучим під час старіння, може насправді бути пов'язано з конкретними біологічними відмінностями, які можуть допомогти нам зрозуміти, чому деякі люди залишаються активними до 100 років і старше, коли інші можуть померти у 60 років

співавтор дослідження, доктор Чіа-Лінг Куо

Нагадаємо, група мікроРНК, яка повинна атакувати вірус, що викликає COVID-19, коли він намагається заразити організм, зменшується з віком і хронічними проблемами зі здоров'ям. Це, ймовірно, допомагає пояснити, чому люди похилого віку і люди з вже присутніми в організмі захворюваннями є вразливими групами. 

Повʼязані теми:

Наступна публікація