Глава Роскомнагляду розповів подробиці блокування Telegram в РФ

Глава Роскомнагляду розповів подробиці блокування Telegram в РФ

На першому етапі відомству було відомо про більш ніж 9 тис. власних IP-адрес Telegram.

Подробиці блокування сервісів Telegram за допомогою технічних методів розповів газеті "Известия" голова Держкомнагляду в РФ Олександр Жаров.

"Всього в Росії близько 4200 операторів зв'язку, які надають громадянам послуги з доступу до мережі інтернет. Саме вони за допомогою технічних методів блокують сервіси", - заявив він в інтерв'ю.

За словами Жарова, на першому етапі його відомству було відомо про більш ніж 9 тис. власних IP-адрес Telegram. "І оскільки мова йде не про блокування сторінки сайту, а всього месенджера, ми вивантажили всі чотири підмережі, які йому належать", - уточнив глава Держкомнагляду.

Суд у Москві дозволив заблокувати Telegram на території Росії

Суд у Москві дозволив заблокувати Telegram на території Росії

"Блокування у операторів зайняла кілька годин. Для багатьох користувачів без спеціального способу обходу блокувань - проксі-програм і VPN-сервісів - месенджер став недоступний", - розповів чиновник.

Нагадаємо, 13 квітня Таганський суд Москви ухвалив рішення про обмеження доступу до Telegram на території Росії через те, що адміністрація месенджера відмовилася надавати ФСБ РФ ключі шифрування, які дозволяють отримувати доступ до листування користувачів. Блокування почалося в понеділок, 16 квітня. Але спроби Роскомнадзора поки що безуспішні. Telegram обходить обмеження за допомогою IP-адрес, які пов'язані з Amazon і Google – тому месенджер у багатьох користувачів продовжує працювати навіть без застосування VPN і проксі-сервісів.

Роскомнагляд простежив шлях "міграції" Telegram і почав блокувати сайти і адреси. Таким чином в реєстр заборонених сайтів внесли більше 17 мільйонів IP-адрес. Правда, 2 мільйони з них вже розблокували.

Повʼязані теми:

Наступна публікація