Хокінг назвав бозон Хіггса нудним відкриттям, яке зробило фізику нецікавою

Хокінг назвав бозон Хіггса нудним відкриттям, яке зробило фізику нецікавою

Фото: AFP

Стівен Хокінг вважає, що без виявлення частки Бога фізика була б цікавішою.

Хокінг вважає виявлення частки Бога нудним відкриттям / Фото: Global Look Press
Британський фізик Стівен Хокінг визнав експериментальне виявлення бозона Хіггса (частки Бога – ред.) нудним відкриттям.

На думку дослідника, відсутність частки призвела б до появи абсолютно нової фізики, в той час як зараз вчені використовують розроблену в шістдесяті роки Стандартну модель.

"Фізика була б набагато цікавішою, якби бозон не був знайдений", - заявив він на заході з нагоди запуску виставки про Великий адронний колайдер в Музеї науки в Лондоні.

Британський фахівець з теоретичної фізики і популяризатор науки визнав експериментальне підтвердження Стандартної моделі важливим, але нудним відкриттям.

Він також згадав, що бозон Хіггса коштував йому сотні доларів: саме стільки вчений раніше втратив через парі, яке уклав з Гордоном Кейном з університету Мічигану в США.

Основним аргументом Хокінга проти бозона Хіггса є те, що дослідне виявлення раніше передбаченої частинки підтверджує модель, ключові елементи якої були розроблені ще в 1960-ті роки.

Водночас він висловив сподівання, що колайдер в подальшому буде використаний для пошуку нових підтверджень фундаментальних теорій про будову нашого Всесвіту, зокрема М-теорії, що об'єднує гравітацію з квантовою механікою.

Як повідомлялося раніше, нобелівська премія з фізики дісталася відкривачам "частки Бога". Премію отримають британець Пітер Хіггс і бельгієць Франсуа Енглер.

Повʼязані теми:

Наступна публікація