Історичні моменти і безстрашні місії: NASA опублікувало архів приголомшливих фото

Історичні моменти і безстрашні місії: NASA опублікувало архів приголомшливих фото

Фото: NASA

Агентство пройшло шлях від чорно-білих знімків з роздільною здатністю у кілька пікселів до неймовірних світлин з Марсу.

Торік NASA відсвяткувало своє 60-річчя – цю подію агентство відзначило публікацією книги із добіркою найкращих фото, зокрема маловідомих.

Як розповів редактор книги Пірс Бізоні для CNN, спочатку космічне агентство не збиралося вести такий детальний і великий візуальний запис. Проте згодом там усвідомили, що фото – дуже важлива частина повідомлення. "Люди на Землі хотіли побачити, що там відбувається", - каже редактор.

Самі астронавти розпочали цю традицію. Цікаво, що на культовій фотографії з посадки на Місяць зображена не перша людина там, Ніл Армстронг, а друга – Базз Олдрін.

"Так склалось, що Армстронг переважно тримав камеру. Тому, хоча й Базз Олдрін не став першою людиною на Місяці, саме в його образі втілене це велике досягнення", - зазначив Бізоні.

Космічний телескоп Хаббл став ще одним джерелом дивовижних зображень, хоча, коли його вперше запустили 1990 року, перші світлини були розпливчастими через несправність головного дзеркала. Це виправили за три роки після спеціальної 11-денної місії.

Наступника Хаббла, космічний телескоп Джеймса Вебба, планують запустити 2021 року, проте з цим не поспішають. Він буде працювати дуже далеко від землі й у астронавтів не буде можливості полагодити його, якщо щось піде не так.

"Ми пройшли шлях від чорно-білих знімків у кілька пікселів до зображень з надвисокою роздільною здатністю, які ми отримуємо з поверхні Марса. Дивовижно, наскільки чіткі ці зображення. Ніби до Марсу рукою подати", - захоплюється редактор.

Проте висаджувати людей на Марс NASA найближчим часом не збирається. "Поки що ми не знаємо, як вирішити багато з проблем, з якими можна зіштовхнутись там", - пояснив журналіст.  Натомість більш реалістичним сьогодні є повернення на Місяць.

Багато з фотографій NASA увійшли в історію, але є одна, яка, напевно, більше за інших, відкрила для землян космічну перспективу. "Усі не Землі сказали: "Ага! Якби я пролетів навколо Місяця, я б це побачив". І ми розділяємо цю думку", - каже Бізоні. Він пояснює: "Це зображення Землі, що пливе в абсолютній нескінченної темряві, як її бачили люди, було неймовірно важливим".

Нагадаємо, засновник Amazon Джефф Безос, якого називають найбагатшою людиною на Землі, поділився своїми грандіозними планами на майбутнє – їх він пов'язує зі своєю аерокосмічною компанією Blue Origin. Також мільярдер розкритикував мрії Ілона Маска про заселення Марса та поділився своїми, не менш масштабними – про цивілізацію, в якій зможе з'явитись "Цекерберг від космосу" та "тисячі Моцартів та тисячі Ейнштейнів".

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація