Історичний для науки день. Учені вперше показали фото загадкової чорної діри

Історичний для науки день. Учені вперше показали фото загадкової чорної діри

Фото: скриншот з відео

Для цього знадобилось 8 телескопів.

10 квітня учені приголомшили світ та вперше показали фото чорної діри - це надмасивна діра, розташована в галактиці M87, що входить до сузір'я Діви. 

Зробили це учасники проекту Event Horizon Telescope (EHT) спільно з Єврокомісією та Європейським радою з наукових досліджень під час довгоочікуваної прес-конференції.

Чорна діра у три мільйони разів більша за Землю, а щоб зробити її світлину довелось залучити 8 телескопів, розташованих в усьому світі. Усі вони об'єднані в один - Event Horizon Telescope. Аби обробити результати, отримані з нього ще 2017-го, знадобилося два роки.

Його головне завдання, що випливає з назви, досліджувати так званий горизонт подій чорних дір - їхній своєрідний "кордон".

Технічно на світлині "тінь" чорної діри - саму її сфотографувати неможливо, адже її гравітаційне поле таке потужне, що навіть світло не залишає чорну діру. Межа "неповернення" з неї і називається горизонтом подій.

Водночас на сьогодні вчені не можуть з упевненістю говорити про походження таких об'єктів, як чорні діри. Отримані результати однозначно дозволять наблизитися до розуміння природи надмасивних чорних дір.

Нагадаємо, у віці 76 років з життя пішов легендарний фізик-теоретик Стівен Гокінг. Його дослідження стосувалися головним чином космології та квантової гравітації. Вчений найбільше став відомим завдяки дослідженням чорних дір. Яким було життя неймовірного фізика читайте у нашому спецпроекті.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Космічна Одіссея
Наступна публікація