Кальян несе коронавірусну небезпеку: чим ще загрожує ця розвага

Кальян несе коронавірусну небезпеку: чим ще загрожує ця розвага

Фото: Unsplash

У кафе рідко дезинфікують пристосування для кальяну належним чином.

Американські вчені вважають, що куріння кальяну посилює небезпеку зараженням коронавірусою інфекцію. Які ще небезпеки несе у собі кальян, розповіли у "Сніданку з 1+1".

Кальяни не такі безпечні, як здаються. Багато хто вважає, що кальяни - ліпша альтернатива цигаркам. Насправді - не все так просто.

"У кальяному димі іноді набагато більше різних шкідливих речовин, це і феноли, це і чадний газ, це і формальдегід і з цими речовинами також пов'язані онкологічні хвороби", - розповідає мікробіологиня, кандидатка біологічних наук Олена Лівінська.

В оману вводить сам принцип паління кальяну: дим фільтрується через воду в чаші і це нібито послаблює вплив нікотину. Насправді, навпаки - кальян зазвичай курять кілька годин і через таку тривалість негативний вплив нікотину і хімікатів на курця набагато більший. 1 година такого куріння дорівнює майже ста цигаркам. До того ж існують інфекційні ризики. 

"Ми знаємо, що кальяни по суті ніхто нормально не миє, не дезінфікує. Якщо мундштуки ще якось змінюються, то ні трубки, ні резервуари для води ніхто не очищує і не дезінфікує", - зазначає мікробіолог.

Спільне використання, погана дезінфекція і вологе середовище всередині пристрою - це ідеальні умови для розвитку патогенної мікробіоти та інфекційних захворювань. 

"Це і туберкульоз, і хелікобактерна інфекція", - каже Лівінська.

А ще кальяни відмінний резервуар для збереження і передачі коронавірусної інфекції, застерігають вчені американського Національного Інституту Здоров'я. 

"Справа в тому, що новий коронавірус доволі стійкий у довкіллі, а особливо якщо так багато вологи, особливо якщо це вода, то новий коронавірус може там зберігатись і до кількох тижнів", - розповіли у студії.

Нещодавний спалах коронавірусу в німецькому місті Геттінген, пов'язують саме з курінням кальяну. Там кальянний бар порушив карантинні обмеження і активно працював. 36 випадків коронавірусу, 300 осіб під суворим карантином - результат кількох днів роботи. 

"Кальян це по суті адресна доставка коронавірусу у легені", - уточнили у сюжеті.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що медики нарахували у кальяні в рази більше токсинів, ніж у цигарках. 

Як кальян впливає на здоров'я та чи передає коронавірус

Як кальян впливає на здоров'я та чи передає коронавірус

Повʼязані теми:

Наступна публікація