Симптоми коронавірусу: як визначити, свідчить кашель про COVID-19 чи іншу хворобу

Симптоми коронавірусу: як визначити, свідчить кашель про COVID-19 чи іншу хворобу

Фото: Associated Press

Кашель у разі COVID-19 супроводжується задишкою і м'язовим болем.

Кашель є цінним симптопом для діагностики хвороб, але як дізнатися, свідчить він про інфікування новим коронавірусом чи про щось інше?

Випадковий кашель корисний, але такий, що триває тижнями, супроводжується виділенням кров'янистого чи іншого слизу, температурою, запамороченням або втомою – це ознака того, що слід звернутися до лікаря, пише The Conversation.

Запитання про кашель

Якщо ви звернулися до лікаря з приводу кашлю, у вас скоріше за все запитають:

  • Як довго триває кашель? Дні, тижні, місяці?
  • Коли кашель найсильніший? Вночі, зранку, з перервами протягом дня?
  • Як звучить кашель? Сухий, мокрий, як гавкіт, гучний, м'який?
  • Чи викликає кашель такі симптоми, як блювання, запаморочення, безсоння або щось ще?
  • Наскільки поганий ваш кашель? Чи заважає він повсякденній діяльності, чи є виснажливим, дратівливим, постійним, переривчастим?

Кашель у разі COVID-19

Найбільш помітними симптомами COVID-19 є температура і втома. Кашель є приблизно у половини інфікованих пацієнтів.

З огляду на те, що COVID-19 подразнює легеневу тканину, кашель сухий і постійний. Це супроводжується задишкою і м'язовим болем.

У разі прогресування хвороби легені наповнюються рідиною, що спричиняє ще сильнішу задишку, адже тіло щосили намагається отримати достатньо кисню.

Як відрізнити сухий кашель від мокрого

Мокрий кашель піднімає мокроту з нижніх дихальних шляхів до рота. Він може супроводжуватися хрипами під час вдиху. В нижніх дихальних шляхах більше секреторних залоз, ніж в горлі, тому інфекції нижніх дихальних шляхів викликають мокрий кашель.

Сухий кашель не супроводжує виділення мокротиння. Він зазвичай відчувається у задній частині горла і супроводжується грубими звуками, подібними до гавкоту. Сухий кашель не очищує дихальні шляхи, тому пацієнти часто описують його як такий, що не приносить полегшення.

Інфекції носа і горла викликають подразнення в цих зонах і викликають сухий кашель. Ці види кашлю часто спостерігаються під час грипу чи застуди.

Іноді кашель може початися сухим, але потім стати мокрим. Наприклад, пневмонія часто починається з сухого кашлю, який іноді є болісним і може спричиняти задишку. Під час прогресування хвороби легеневі повітряні мішечки (альвеоли) можуть заповнюватися запальними виділеннями, як рідина легеневої тканини і кров, і тоді кашель стане вологим. На цьому етапі мокрота стає пінистої і кров'яною.

Як щодо коклюшу?

Коклюш або кашлюк спричиняє бактеріальна інфекція, яка вражає клітини дихальних шляхів і викликає запалення і виділення секреції.

Серед симптомів нападоподібний спазматичний кашель. Він може завершитись голосним шумом вдиху, або виділенням слизу.

Тривалий сильний кашель може пошкодити дихальні шляхи або викликати переломи ребер або м'язові розриви – тому важливо знати, коли потрібна медична допомога.

Тому, як би не звучав кашель, за ним слід стежити і в разі тривалості цього симптому або його погіршення треба звернутися до лікаря.

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Коронавірус
Наступна публікація