Касперський визнав, що безкоштовно допомагає ФСБ

Касперський визнав, що безкоштовно допомагає ФСБ

Касперський хоче врятувати кіберпростір. / Фото: ukrainianiphone.com

Касперський хоче "врятувати кіберпростір" та вважає Путіна кращим за інших російських лідерів.

В інтерв'ю The Wall Street Journal Євген Касперський, розробник популярного антивірусу, заявив, що таємниці приватного життя більше немає.

"Якщо хочете зберегти своє особисте життя в секреті , можу порекомендувати пару місць в Сибіру", - сказав Касперський.

Порушення приватності - ціна, яку користувачі платять за нові технології, пояснює Касперський. Він не береться судити про виправданість даних програм, оскільки йому невідомо, скільки людських життів вони допомогли врятувати.

Кіберсаботаж і кібертероризм - дві головні загрози сучасному інтернету, на думку Касперського.

"Вся наша життєво важлива інфраструктура залежить від інформаційних технологій - енергосистеми, транспорт, охорона здоров'я, фінанси. На жаль, атакувати ці системи нескладно", - пояснює Касперський.

Він прогнозує розвиток вірусів для смартфонів і планшетів. Більш уразливі в цьому відношенні пристрої з операційною системою Android, проте шкідливі програми для iPhone і iPad також потенційно становлять значну небезпеку. Якщо хакери зможуть знайти слабке місце Apple, буде багато проблем, оскільки розробники антивірусів теж не мають доступу до коду Apple.

За словами Касперського, відносини його компанії з російськими спецслужбами нічим не відрізняються від її співпраці з профільними відомствами інших країн: фахівці лабораторії допомагають правоохоронцям вести розслідування, причому на безоплатній основі.

"Я впевнений, що компанії, що створюють антивірусні програми, вільні як співпрацювати з урядами, так і залишатися повністю незалежними. Але я бачу місію своєї компанії трохи по -іншому. Наша місія - врятувати кіберпростір", - викладає свою точку зору підприємець.

При цьому Касперський стверджує, що, якщо якась служба попросить його розробити "боєголовку" для кіберзброї, він не стане їй допомагати.

Щодо політики підприємець намагається зберігати нейтралітет, але визнає Путіна з Медведєвим за хороших керівників.

"Давайте перерахуємо російських лідерів за останні сто років: Микола II, Ленін, Сталін, Хрущов, Брежнєв, Черненко, Андропов, Горбачов, Єльцин, Путін, Медведєв. Хто з них краще? Кращі в цьому списку - Путін з Медведєвим", - зазначив Касперський.

Нагадаємо, що минулого року Касперський оголосив про намір створити власну операційну систему.

Повʼязані теми:

Наступна публікація