Кіберполіція рекомендує українцям тимчасово відмовитися від CCleaner через загрозу вірусів

Кіберполіція рекомендує українцям тимчасово відмовитися від CCleaner через загрозу вірусів

Фото: Департамент Кіберполіції України

Версія програми зі шкідливим завантаженням була випущена у період з 15 серпня до 12 вересня.

Кіберполіція України повідомила про зараження вірусом одного з оновлень популярної програми CCleaner.

За інформацією відомства, версія цієї програми зі шкідливим завантаженням (5.33) була випущена у період з 15 серпня до 12 вересня 2017 року.

Ця версія підписана, використовуючи дійсний цифровий сертифікат, який був випущений компанією-розробником "Symantec Piriform Ltd". Тому користувачі під час завантаження оновлень були впевненні у надійності джерела. Виявлення цієї загрози антивірусними продуктами залишається дуже низьким.

Кіберполіція проводить обшуки в офісах київської компанії, яку підозрюють у поширенні вірусу "Petya"

Кіберполіція проводить обшуки в офісах київської компанії, яку підозрюють у поширенні вірусу "Petya"

У Кіберполіції зазначають, що Україну атака оминула, але зафіксовано близько сотні IP-адрес, які здійснюють підключення до серверу зловмисників. Щоб не допустити розповсюдження вірусу, Кіберполіція у приватному порядку надішле Інтернет-провайдерам офіційні листи з позначенням IP-адрес інфікованих комп'ютерів. Після того користувачі цих комп'ютерів зможуть самостійно видалити шкідливу програму.

"Наразі фахівці з кіберполіції тимчасово не рекомендують використовувати програмне забезпечення "CCleaner" українським користувачам, а радять шукати аналогічні продукти. Крім того, спеціалісти радять переконатися, що встановлене на комп'ютерних системах антивірусне програмне забезпечення функціонує належним чином та використовує актуальні бази вірусних сигнатур", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 27 червня Україну вразила масштабна хакерська атака. Про вірус Petya.A близько 14:00 повідомили банки, державні та комерційні підприємства.

1 липня Служба безпеки України заявила про те, що їй вдалося встановити причетність спецслужб РФ до атаки вірусу-вимагача Petya.A. У "Держдумі РФ" таку заяву назвали "фейком". Головною метою масштабної кібератаки вірусом Petya.A СБУ називає дестабілізацію ситуації в Україні.

Тим часом поліція вилучила сервери компанії M.E.Doc через розслідування кібератаки.

Повʼязані теми:

Наступна публікація