Китай побудує у космосі сонячну електростанцію. Розповідаємо, як це може врятувати Землю

Китай побудує у космосі сонячну електростанцію. Розповідаємо, як це може врятувати Землю

Фото: pixabay.com

Космічні плани Китаю можуть врятувати Землю від кліматичних змін.

Китай планує до 2050 року створити у космосі промислову сонячну електростанцію. Якщо вченим Піднебесної це вдасться, людство отримає нове джерело енергії, яке не забруднює повітря та не спричиняє кліматичні зміни. Це може стати хорошою альтернативою наразі не надто ефективним відновлювальним джерелам енергії, пише CNN.

Проте технологія, за допомогою якої китайці планують передавати сонячну енергію на Землю, може нести у собі також низку небезпек. Адже робити це планується за допомогою мікрохвиль або лазерів, що може мати негативні наслідки на здоров’я людей, рослин та тварин.

Дехто також вважає, що станції можуть бути використані Китаєм для створення смертоносної військової зброї.

Амбітна програма

Космічна програма Китаю значно зміцнішала за останні роки.  За президенства Сі Цзіньпіня держава вкладала у фінансування програми мільйони.  Завдяки цьому китайцям вже вдалося досягти амбітних результатів і посадити космічний апарат на зворотний бік Місяця вперше в історії людства.

На початку 2019 року також стало відомо про те, що країна незабаром планує відправити на Марс ровер. Створення у космосі станції, щоб накопичувати сонячну енергію, має стати ще одним аспектом космічної програми.

Уперше в історії людства китайський зонд сів на зворотну сторону Місяця

Уперше в історії людства китайський зонд сів на зворотну сторону Місяця

За даними United States National Space Society (NSS), сонячна енергія є найбільшим джерелом енергії, доступним для людей, і здатна забезпечити потреби у електроенергії усієї планети.

Примітно, що технологія збирання сонячної енергії у космосі була винайдена ще у 1960-х роках. Проте реалізувати її на практиці не так вже й просто, наголошує очільник Центра поновлюваних джерел енергії Річарда Г. Лугара (Richard G. Lugar Center for Renewable Energy) Пітер Шуберт.  

Для цього потрібно знайти дешевий та екологічний транспортний засіб, щоб доставити станцію у космос, мати кошти на  її розроблення та підтримку в експлуатації, а також відшукати спосіб, який би дозволив передавати енергію на Землю. Першу проблему китайці планують вирішити за допомогою 3D-принтера.

"Адитивне виробництво зараз широко використовується у авіаційній промисловості", - наголошує Нобуйосі Фуджімото, представник Японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA), місцевого еквіваленту NASA. Тож ця нова технологія виробництва використовуватиметься й для реалізації проекту.

За попередніми оцінками китайських учених, необхідні технології можна отримати у доволі стислі терміни, а витрати, що підуть на реалізацію проекту, є меншими, ніж ціна, яку людство заплатить за глобальне потепління.

До того, зазначається у Science and Technology Daily report, технологія може бути у шість разів ефективнішою, ніж її земні відповідники.

Як це працюватиме

Спочатку усі компоненти станції доставлять у космос. А вже там їх збиратимуть за допомогою роботизованих систем. Готова космічна сонячна електростанція розташовуватиметься на орбіті над станцією-приймачем на Землі. Енергію передаватимуть до останньої за допомогою лазерів або мікрохвиль.

Уже на Землі сонячна енергія конвертуватиметься у електроенергію для подальшого розповсюдження через електромережу.

Китайці планують запустити у космос перші супутники з сонячними панелями до 2021 року. А вже після цього вони почнуть тестувати більші станції, що вже будуть здатні передавати енергію на Землю.

Побудувати станцію планують на орбіті на оптимальній висоті 36 тисяч кілометрів. Станцію-приймача зведуть у місті Сіань, що розташоване на відстані приблизно 805 кілометрів від китайського міста Чунцин.

За попередніми даними, повноцінна космічна сонячна електростанція буде готова до використання вже 2050 року.

Побоювання вчених

Мікрохвилі від сонячних ферм мають бути не надто інтенсивними, рівноцінними до сонячних променів у звичайний літній день. Проте Пан Чжихао, дослідник з Китайської академії космічних технологій, зазначає, що довгострокові ефекти проекту на екологію, атмосферу та живі організми ще потребують додаткового вивчення.

Проте плани китайців мають й інший, значно загрозливіший, бік, пов’язаний із використанням альтернативи мікрохвиль – лазерів.

"Когерентне випромінювання від лазера є зовсім іншою справою, ніж мікрохвилі або радіохвилі. Якщо використовувати його задля війни, лазер може здатний вщент спопелити місто за лічені хвилини або години", – наголошує Пітер Шуберт.

Він також зазначає, що у поле зору супутника на геостаціонарній орбіті потрапляє третина земної поверхні. Це є колосальною тактичною перевагою. До того ж, "жодна велика держава не дозволить встановити п’ять лазерів на такій орбіті".

На думку дослідника, не існує такого поняття як непідвласна зламу система. Великі лазери становлять занадто велику загрозу.

Вплив на клімат

Існують побоювання, чи буде проект Китаю реалізовано достатньо вчасно,  щоб подолати кліматичні зміни. Наразі викиди вуглекислого газу у світі постійно збільшуються – країни, що розвиваються, покращують стандарти свого життя за допомогою спалення вугілля, хоча й знають про кліматичні зміни.

На думку Шуберта, якщо проект китайців вдасться швидко реалізувати і у людей з’явиться постійне джерело енергії, що не спричинятиме викидів карбону в атмосферу,  це дасть змогу подолати проблему.

Плани США

За словами Лі Мінга, директора Technology Committee of the Fifth Institute of China Aerospace Science and Technology Group, якщо китайцям вдасться реалізувати проект, США, ймовірно, намагатимуться швидко повторити успіх та згодом перегнати супротивника у космічних перегонах.

На його думку, найкращим варіантом стала б співпраця США та Китаю заради досягнення спільної мети. Проте чинні закони забороняють NASA це робити.

У той час, коли китайці будуватимуть космічну сонячну електростанцію,  NASA планує створити космічну базу на Місяці, де зможуть жити астронавти, а також розташовуватиметься станція для приймання літальних апаратів й дослідницькі лабораторії. До амбітного проекту нещодавно долучилася Канада.

2 березня компанія SpaceX Ілона Маска вперше в історії запустила приватний пілотований корабель Crew Dragon до Міжнародної космічної станції. NASA планує використати його у своїх майбутніх місіях. Так, очільник агентства Джим Брайденстайн зазначив, що запуск  Crew Dragon є революційним кроком до майбутніх польотів на Місяць та Марс.

Нагадаємо, нещодавно в Австралії через глобальне потеплінння вимер маленький коричневий гризун. Представники виду мешкали лише на невеличкому острові Брембл-Кей у північній частині Великого Бар'єрного рифа. Востаннє їх бачили рибалки 2009 року, а вже 2014-го співробітники Квінслендського університету і Департаменту охорони навколишнього середовища та спадщини штату Квінсленд прочесали увесь острів і не змогли знайти жодної тваринки. 

Компанія SpaceX уперше запустила у космос корабель з капсулою для астронавтів

Компанія SpaceX уперше запустила у космос корабель з капсулою для астронавтів

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Як змінюється клімат
Наступна публікація